***PETKM*** PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş. (Sürdürülebilirlik Uyum Raporu)
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
İlgili Şirketler
[]
İlgili Fonlar
[]
Uyum Durumu
Açıklama
Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)
Evet
Kısmen
Hayır
İlgisiz
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
A. GENEL İLKELER
A1. Strateji, Politika ve Hedefler
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.
X
Öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konuları, riskleri ve fırsatları, yönetim kurulu tarafından belirlenmiştir. Bu belirleme süreci, 2022 yılında gerçekleştirilen kapsamlı önceliklendirme analizi çalışmasıyla gerçekleşmiştir. 2023 yılında, önceliklendirme analizi sonuçları daha ayrıntılı bir şekilde incelenerek, küresel ve sektörel trendlerle değişen toplumsal ve çevresel kaygılar da göz önünde bulundurularak öncelikli konular yeniden değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sürecinde, mevzuat, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, endüstri ve mega trendler, sektördeki diğer firmalar ve rakipler, GRI Standartları, SASB Endüstri Standartları, ESG derecelendirme kuruluşları ve World Economic Forum (WEF) Küresel Riskler Raporu gibi faktörler göz önünde bulundurulmuştur. Her bir konunun önemi ve etkisi paydaşlar ve Petkim'in stratejisi açısından değerlendirilmiştir. Belirlenen öncelikli konular, Sürdürülebilirlik Komitesi ve Strateji Ekibi tarafından gözden geçirilerek, Petkim'in mevcut iş ortamı, stratejik konumu ve stratejik yaklaşımıyla uyumlu hale getirilmiştir. Raporlama döneminde, SOCAR Türkiye'nin geleneksel risk kayıt listesine ek olarak, sürdürülebilirlik riskleri tamamen sürece entegre olmuştur. Bu entegrasyon, SOCAR Türkiye'de gerçekleştirilen çalışmaların bir sonucudur. Sürdürülebilirlik risklerini içeren ve iklimle bağlantılı riskleri de kapsayan bir Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) risk kayıt listesi oluşturulmuş ve Petkim özelinde güncellenmiştir. Söz konusu risk kayıt listesi, Sürdürülebilirlik ve Risk Komitesi ile iş birimlerinden ilgili sorumluların katılımıyla gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir çalıştayın sonucunda oluşturulmuştur. Bu çalıştayda, risk başlıkları Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Net Sıfır Karbon gibi küresel sürdürülebilirlik gündemi, mega trendler ve güncel raporlama standartları göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmiştir. Risk başlıkları çevresel, sosyal ve yönetişim başlıkları altında gruplandırılmıştır. Ayrıca, ISO 31000 Risk Yönetim Sistemi Standardı gereklilikleri ve IFRS S1 ve S2 Standartları ile uyumlu olarak oluşturulan liste, sürdürülebilirlik risklerinin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Risk ve Kriz Yönetimi
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
SOCAR Türkiye; sosyal, ekonomik ve çevresel konuların yönetimine yönelik çeşitli kurumsal politikalar oluşturmuştur. Kurumsal internet sitesinde de yayımlanan bu politikalardan en kapsamlı olanlar SOCAR Türkiye Etik Kuralları ile Yolsuzlukla Mücadele ve Ticaret Yaptırımları Politikası ve SOCAR Türkiye İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevre Politikası’dır. Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda ve internet sitesinde çevre,sosyal ve yönetişim (ÇSY) politikaları paylaşılmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Mevcut Politikalar & Yönetim Sistemleri Sertifikaları
A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, SOCAR Türkiye’nin Sürdürülebilirlik Stratejisi’ni benimsemektedir. Sürdürülebilirlik Stratejisi doğrultusunda ÇSY politikaları kapsamında kısa, orta ve uzun vadeli hedefler açıklanmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Mevcut Politikalar & Yönetim Sistemleri Sertifikaları
A2. Uygulama/İzleme
A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.
X
SOCAR Türkiye’de ÇSY ve sürdürülebilirlik faaliyetleri merkezi olarak Sürdürülebilirlik Komitesi aracılığıyla yürütülmektedir. Petkim’in Sürdürülebilirlik çalışmaları da SOCAR Türkiye Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından ele alınmaktadır. Sürdürülebilirlik Komitesi, SOCAR Türkiye CEO’su tarafından yönetilmekte, eş başkanlığı ise Strateji ve Sürdürülebilirlik Başkanı tarafından yürütülmektedir. İcra Komitesi'ne bağlı faaliyet gösteren sürdürülebilirlik komitesi, aynı zamanda SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu’na bağlı olarak faaliyet gösteren Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından izlenmektedir. Ayrıca, belirlenen hedeflere ulaşmak için çeşitli çalışma grupları devreye alınmıştır. Çalışma grupları SOCAR Türkiye ve iştiraklerinde sürdürülebilirlik stratejimizin başarıyla uygulanması için çalışmalarını sürdürmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Petkim’de Sürdürülebilirlik
A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.
X
Petkim, SOCAR Türkiye Sürdürülebilirlik Komitesi'nin liderliğinde, strateji ve politikaları doğrultusunda, çevre, sosyal ve kurumsal yönetişim alanlarında mükemmelliği hedefleyerek ve olumlu bir etki yaratmaya odaklanarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu çalışmalar, SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu ve Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Komitesi denetiminde yürütülmektedir. Sürdürülebilirlik performansı düzenli olarak değerlendirilerek ilerleme kaydedilmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Petkim’de Sürdürülebilirlik
A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, ÇSY hedefleri doğrultusundaki uygulama ve eylem planlarını SOCAR Türkiye ile uyumlu bir şekilde belirlemektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sürdürülebilirlik Stratejisi
A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim; çevre, sosyal ve yönetişim performans göstergelerini yıl bazında Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Performans Göstergeleri
A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda, iş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu
A3. Raporlama
A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Yaratılan Sürdürülebilir Ekonomik Değer
A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim’de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na duyulan sorumluluk bilinciyle, Değer Zinciri’nin her aşamasında SKA'ları desteklemek için Sürdürülebilirlik Stratejisi uygulanmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Katkı
A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.
X
31.12.2023 itibarıyla Şirket aleyhine açılmış olan ve Şirketin mali durumunu ve faaliyetlerini etkileyebilecek nitelikte herhangi bir dava bulunmamaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Ekler - Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu
A4. Doğrulama
A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, ÇSY Sınırlı Güvence Denetimi alarak doğrulanmış verilerini Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Ekler – Sınırlı Güvence Raporu
B. ÇEVRESEL İLKELER
B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.
X
Petkim, çevre alanındaki faaliyetlerini, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi’ni içine alan ve toplamda dokuz kalite sistemi ile yönetmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İklim Değişikliği ile Mücadelede Birlikteyiz
B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Rapor Hakkında
B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.
X
Üst düzey yöneticilerin performansının ölçülmesinde, finansal alanların dışında uzun vadeli sürdürülebilir iyileştirme, Çevre, Toplum ve Kurumsal Yönetişim (ÇSY) politikalarına uyum prensipleri de gözetilmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Kurumsal Yönetim
B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Yaratılan Sürdürülebilir Ekonomik Değer
B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Paydaşlarla İletişim
B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim’de çevre alanlarında çeşitli projeler yürütülmektedir. Bu projeler, gerektiğinde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde ilerletilmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Paydaşlarla İletişim / Kurumsal Sosyal Sorumluluk
B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim’in çevresel göstergeler ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri, dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İklim Değişikliği Riskleri ile Mücadele
B10. Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X
Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sınırlı Güvence Raporu
B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.
X
Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Performans Göstergeleri
B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.
X
Çevresel etkilerini azaltmak için kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sürdürülebilirlik Stratejisi
B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim’in operasyonlarında çevrenin korunması öncelikli bir konudur ve iklim değişikliğiyle mücadele bir önem taşımaktadır. SOCAR Türkiye'nin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde kaynakların optimum kullanımı, enerji verimliliği ve temiz enerji kaynaklarına yönelme gibi yaklaşımlar benimsenmektedir. Ayrıca, çevresel etkilerin minimize edilmesini hedefleyen bütünsel ve önleyici bir çevre stratejisi geliştirilmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İklim Değişikliği Riskleri ile Mücadele
B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim’de SOCAR Türkiye ve iştiraklerinin satın alma süreçlerinde enerji verimliliği ve talep edilen malzemelerin kullanımına (PR) ilişkin içerikler, Yeşil Tedarik Politikası, Teklifleri Değerlendirme MM Prosedürü, MM Stok Kullanılabilirliğini Kontrol Etme ve PR Oluşturma Prosedürleri'nde belirlenmekte ve uygulamalar bu kapsamlarda yürütülmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sorumlu Tedarik Zinciri
B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.
X
Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar bulunmamaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Raporu ve Bilgi Formu
B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.
X
Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İklim Değişikliği ile Mücadelede Birlikteyiz
B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.
X
Enerji tüketimi verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Hava Kalitesi / Performans Göstergeleri
B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.
X
Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında açıklama yapılmamıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Raporu ve Bilgi Formu
B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim; Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Enerji Politikası, misyon, vizyon, kurumsal değerler ve temel ilkeleri doğrultusunda enerji tüketimini etkin bir şekilde yönetmeyi, yüksek enerji verimliliği ile uzun vadeli, sürdürülebilir ve güvenli üretim yöntemleri geliştirmeyi taahhüt etmektedir. Tesis, sistem ve süreçlerin tasarımında enerji performansını iyileştirmeye öncelik verilmektedir. Bu sayede, ham madde, ürün ve hizmetleri etkin bir enerji verimliliğiyle sağlanmaktadır. Sürekli iç denetimlerle süreçlerini geliştirilmekte ve rüzgar enerjisi yatırımları aracılığıyla elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı hedeflemektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Enerji Verimliliği
B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.
X
Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Enerji Verimliliği / Performans Göstergeleri
B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.
X
Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Enerji Verimliliği
B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.
X
Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri Petkim Entegre Faaliyet Raporu’nda paylaşılmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Su Kalitesi ve Atık Su Yönetimi
B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.
X
Türkiye’de karbon fiyatlandırma sistemine ilişkin yasal düzenleme süreçleri devam ettiğinden dolayı Petkim’in dâhil olduğu karbon fiyatlandırma sistemi bulunmamaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Raporu ve Bilgi Formu
B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.
X
Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bulunmamaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Raporu ve Bilgi Formu
B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, karbonsuzlaştırmayı etkin bir şekilde entegre etmek ve potansiyel düzenlemelerin neden olduğu riskleri azaltmak için gelecekteki yatırımlarında dahili karbon fiyatlandırma yaklaşımını geliştirmeyi hedeflemektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Sürdürülebilirlik Stratejisi
B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, çevresel bilgilerini Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Raporu ile Entegre Faaliyet Raporunda ve SOCAR Entegre Raporu kapsamında kamuoyu ile paylaşmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İklim Değişikliği ile Mücadelede Birlikteyiz
C. SOSYAL İLKELER
C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları
C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İnsan Hakları https://socar.com.tr/uploads/SOCAR_Turkiye_Insan_Haklari_Politika_Belgesi_2023.pdf
C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İnsan Hakları https://socar.com.tr/uploads/SOCAR_Turkiye_Insan_Haklari_Politika_Belgesi_2023.pdf
C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.
X
SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin gerçekleştirdiği faaliyetler, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ana sözleşmeleriyle uyumlu şekilde yürütülmektedir. Tüm faaliyet karar ve süreçlerinde insan haklarına değer verilmesi ve saygı gösterilmesini güvence altına almak amacıyla normların gözetilmesi tedarikçi, müşteri ve iş ortaklarından da beklenmektedir. İnsan haklarına saygı çerçevesinde çalışanların örgütlenme, sendikalaşma ve toplu sözleşme özgürlüğüne saygı gösterilmektedir. Zorla çalıştırmanın, iş gücünü kötüye kullanmanın, çocuk işçi istihdamının önüne geçilir ve ayrımcılığın hiçbir formuna izin verilmemektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İnsan Hakları / Etik ve Uyum / Değer Yaratma Modeli & Sermaye Ögeleri https://socar.com.tr/uploads/SOCAR_Turkiye_Insan_Haklari_Politika_Belgesi_2023.pdf
C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.
X
SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin gerçekleştirdiği faaliyetler, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ana sözleşmeleriyle uyumlu şekilde yürütülmektedir. Tüm faaliyet karar ve süreçlerinde insan haklarına değer verilmesi ve saygı gösterilmesini güvence altına almak amacıyla normların gözetilmesi tedarikçi, müşteri ve iş ortaklarından da beklenmektedir. İnsan haklarına saygı çerçevesinde çalışanların örgütlenme, sendikalaşma ve toplu sözleşme özgürlüğüne saygı gösterilmektedir. Zorla çalıştırmanın, iş gücünü kötüye kullanmanın, çocuk işçi istihdamının önüne geçilir ve ayrımcılığın hiçbir formuna izin verilmemektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – İnsan Hakları / Etik ve Uyum
C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Çalışan Bağlılığı ve Refahı https://socar.com.tr/uploads/SOCAR_Turkiye_Insan_Haklari_Politika_Belgesi_2023.pdf
C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.
X
Petkim’de, entegre bir şekilde yürütülen "Etik İhbar Hattı" aracılığıyla, resmi yazışmalar, e-postalar, telefon ve benzeri iletişim kanalları üzerinden çalışanlar anonim olarak şikayet ve geri bildirimlerini iletebilmektedirler. Gelen bildirimler, düzenli olarak SOCAR Türkiye Uyum Departmanı tarafından izlenmekte olup, şikayetler ilgili birimlere yönlendirilerek, mümkün olan en kısa sürede çözüme kavuşturulmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Çalışan Bağlılığı ve Refahı
C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X
Çalışan memnuniyeti sağlanmasına yönelik çalışmalar ve anket sonuçları Petkim Entegre Faaliyet Raporunda yer almaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - İnsana Yatırım için Birlikteyiz
C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - İSG-Ç Yönetim Sistemi https://socar.com.tr/uploads/SOCAR_TR_ISG-C_Politikasi.pdf
C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çevre Yaklaşımı
C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, bünyesinde kişisel veri yönetim süreçleri küresel standartlara uygun bir şekilde yürütülmektedir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi çerçevesinde, SOCAR Türkiye Grup Şirketleri'nde kişisel verilerin korunması mevzuatına uyum sağlanması adına yürütülen çalışmaların uluslararası standartlara uygun olduğu, 2024’de alınması hedeflenen ISO 27701 Kişisel Veri Yönetim Bilgi Sistemi sertifikası ile tescillenecektir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - İş Sürekliliği ve Kriz Yönetimi Çalışmaları https://socar.com.tr/bilgi-guvenligi-politikamiz
C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
SOCAR Türkiye Etik Kuralları, güven, çeviklik, kapsayıcılık, verimlilik, tutku ve yükümlülük gibi temel değerlere dayanmaktadır. Petkim olarak, bu prensipler benimsenmekte ve tüm faaliyetler alanlarında uygulanmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Etik ve Uyum https://socar.com.tr/uploads/etik-kurallar.pdf
C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.
X
SOCAR Türkiye’nin hayata geçirdiği Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR) Prosedürü, 2021 yılı itibariyle, Petkim’in de aralarında bulunduğu tüm grup şirketlerinde uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda Petkim; çevre, sağlık, eğitim ve spor alanlarında projeler yürütmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Toplumsal Sorumluluk için Birlikteyiz
C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.
X
Çalışanlara yönelik ÇSY Politikaları ve Uygulamaları Konusundaki eğitimler SOCAR Türkiye bünyesinde düzenlenmektedir. Yasal olarak zorunlu kılınan eğitimler ve çalışanların mesleki anlamda donanım kazanmasını sağlayacak proje ve eğitim süreçleri organize edilmektedir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Çalışan Eğitimi ve Yetenek Gelişimi
C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler
C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Etik ihbar kanalları, öneri ve şikâyet sistemleri de çalışanlar yanında başta müteahhitler, tedarikçiler ve yerel halkın erişimine açıktır. Bu kanallar üzerinden iletilen şikâyet ve öneriler dikkatle ele alınarak sonuçlandırılır. SOCAR Türkiye ve iştirakleri faaliyet bölgesi olan İzmir, İstanbul, Bursa, Kayseri illerinde toplumsal ihtiyaçlara acil çözümler ve yerel katkılar sunmaya yönelik çalışmalar/projeler geliştirerek fayda üretmektedir. Portal üzerinde geliştirilen ekranlar ile müşterilerimizin talep, şikâyet ve geribildirimlerini anında iletip, sonrasında durumlarını takip etmelerine olanak sağlayarak, memnuniyetlerinin sistematik olarak hesaplanabilmesi ve ilişkilerin iyileştirilmesi sağlanmıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Müşteri Çözümleri Faaliyetlerihttps://socar.com.tr/uploads/kalite-ve-musteri-memnuniyeti-politikamiz.pdf
C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, paydaş iletişiminde şeffaf, katılımcı ve çift yönlü bir iletişim yaklaşımını temel prensip olarak benimsemektedir. Tüm paydaşlarla iletişimin güçlendirilmesi esas olmakla birlikte müşteriler, hissedar ve yatırımcılar, kamu kuruluşları ve yerel yönetimler, sendikalar, tedarikçi ve müteahhit firmalar, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, finans kuruluşları, eğitim kurumları, medya kuruluşları ve yerel halk sıklıkla iletişim kurulan paydaşlar arasındadır. Bu doğrultuda, çalışanlar ve dış paydaşlarla çeşitli iletişim kanalları aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bu kapsamda, kurumsal intranet, iç anket çalışmaları, e-posta, e-bültenler, kurumsal TV, poster ve afişler, itibar ve memnuniyet araştırmaları, eğitim uygulamaları, performans yönetim sistemi, mülakatlar, çalışma grupları, şikayet ve öneri sistemleri gibi araçlarla sistematik biçimde iletişim kurulmaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Paydaşlarla Etkileşim
C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.
X
Petkim Entegre Faaliyet Raporu, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (International Accounting Standards Board - IASB) tarafından yayımlanan ve Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının da temelini oluşturan IFRS S1 ve S2 çerçevesi dikkate alınarak, Global Reporting Initiative (GRI) tarafından yayımlanan GRI Universal Standards 2021’e uyumlu olarak hazırlanmıştır. Rapor içeriğinde 2021 yılında Petkim tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) ilkeleri de göz önünde bulundurulmuştur.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu – Rapor Hakkında
C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.
X
Petkim, 2021 yılından beri UN Women (BM Kadın) ve UN Global Compact (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi) ortak inisiyatifi olan BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin imzacısıdır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) üyelik sürecini tamamlamıştır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu
C2.5. Borsa İstanbul’un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.
X
SOCAR Türkiye bünyesinde payları halka arz edilmiş tek iştirak olan Petkim’in hisseleri, Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Petkim, sürdürülebilirlik yönetimi çalışmalarıyla, Borsa İstanbul’un 2014 yılında başlattığı ve şirketlerin her yıl değerlendirilmeye tâbi tutulmasıyla belirlenen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, S&P Global, FTSE Russell, Fortune Türkiye ve Criff Türkiye’de yer almaktadır.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Yaratılan Sürdürülebilir Ekonomik Değer
D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ
D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.
X
Petkim Sürdürülebilirlik Stratejisi, paydaşların beklentilerini karşılamaya ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde pozitif bir etki yaratma hedefine odaklanmaktadır. Stratejinin temelinde, insan, toplum ve çevre için değer yaratarak, sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerin etkili bir biçimde yönetilmesi bulunmaktadır. 2022 yılında gerçekleştirilen kapsamlı önceliklendirme analizi çalışmasında paydaşlarla etkileşimde bulunarak geri bildirimler alınmasını sağlamıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmayla, müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler ve toplum kadar geniş bir yelpazedeki paydaşların beklentileri dikkate alınarak, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki öncelikleri net bir şekilde belirlenmiştir. 2023 yılında, bir önceki sene gerçekleştirilen önceliklendirme analizinin bulguları daha ayrıntılı incelenip küresel ve sektörel trendlerle beraber değişen toplumsal ve çevresel kaygıları yansıtacak şekilde öncelikli konular yeniden değerlendirilmiştir.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Sürdürülebilirlik Stratejisi / Sürdürülebilirlik Önceliklerimiz
D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.
X
Sosyal sorumluluk projeleri yürütülmüştür.
Petkim Entegre Faaliyet Raporu - Kurumsal Sosyal Sorumluluk
http://www.kap.org.tr/Bildirim/1287957