Zorunlu Tasarruflar 6.4 Katrilyon Lira

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Kamuoyunda zorunlu tasarruf olarak bilinen ve nasıl tasfiye edileceği konusundah enüz net bir plan bulunmayan Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabında 6.4 katrilyon lira birikti.

Hazine`den yapılan açıklamada, sözkonusu hesaba 31 Ekim itibariyle kümülatif bazda 1 katrilyon 674.5 trilyon liralık anapara girişi olduğu belirtilerek, bunun nemalandırılması sonucu 4 katrilyon 690.1 trilyon liralık nema geliri elde edildiği vurgulandı. Böylece, hesapta biriken toplam para tutarı 6 katrilyon 364.6 trilyon lira oldu.

Hesaptaki paranın 1 katrilyon 426.4 trilyon liralık bölümü anapara, şahis kesintisi ve nema olarak hak sahiplerine, 16.8 trilyon lirası yatırım harcamaları ve komisyon olarak Ziraat bankası`na, 8.3 trilyon lirası ise ilgili kurumlara ödendi.

Kalan tutarın 4 katrilyon 911.6 trilyon liralık bölümünün çeşitli tahvil ve devlet iç borçlanma senetleri alımıyla nemalandırıldığı ifade edilen açıklamada nemalandırıldığı ifade edilen açıklamada, 1.5 trilyon lirasının ise gecikme zammı ile tahsil edilerek 1 Kasım`da Ziraat bankası Ankara Merkez Şubesi`ndeki çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabına anapara girişi olarak aktarılacak tutar ile Ziraat Bankası Şubelerinin Tasarruflarını Teşvik Hesabına anapara girşii olarak aktarılacak tutar ile Ziraat Bankası Şubelerinin tasarrufu teşvik Hesabı bakiyeleri olduğu belirtildi.

1 Nisan 1988 tarihinden Ekim sonuna kadar olan kümülatif nema oranının yüzde 289.7 olduğu bildirildi. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi