Yüzde 7`nin altındaki büyüme kabul edilemez

01.07.2008 - 10:01 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüzde 7`nin altındaki büyümeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, ``Ancak yüzde 6.6`lık büyümede bizim için iyi ve umut veriyor`` dedi.

CNNTURK

Adana Ticaret Odası`nın haziran ayı Meclis toplantısına konuşmacı olarak katılan Hisarcıklıoğlu, büyüme rakamlarını değerlendirdi.
 
Hisarcıklıoğlu, 2002-2006 yılları arasında Türkiye`nin yüzde 7.2`lik bir büyümeyi yakaladığını ve bunun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olduğunu anımsattı.
 
Hisarcıklıoğlu, 2007 yılına gelindiğinde işin değiştiğini ve büyümenin yüzde 4.5`e indiğini belirterek, 2007`den itibaren biz de sinyal vermeye başladık. `Türkiye`de ekonomi konuşulmuyor, siyaset konuşuluyor` dedik. Türkiye`de birinci önceliğin ekonomi olması lazım, ekonomi konuşmazsanız esas hedefi kaçırırız dedi.
 
TOBB Başkanı, Her yıl iş bulmak için 700 bin gencimiz iş piyasasına giriyor. Bunun yanında 2.5 milyon işsizimiz var. 2 milyon 700 bin kişi de iş aramaktan umudunu kesmiş durumda. Bunlarda ndolayı `dikkat` dedik. Fakat 2007`yi yüzde 4.5`lik bir büyümeyle kapattık diye konuştu.
 
Bu yılın ilk çeyreğinde tekrar yüzde 6.6`lık büyüme yakalandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bu büyümenin nereden kaynaklandığına baktığımızda, ticaret 9.9, sanayi7, tarım 5.6 büyümüş. En az büyüme 2.8 ile inşaatta olmuş. Stokta artış var. Yüzde 44.9`luk, bundan dolayı mı? diye bakıyoruz ifadesini kullandı.
 
Hisarcıklıoğlı, Asıl büyümenin 1.6`sı mevsimselliktir. O mevsimsellik de daha fazla işgücünün olduğu Ramazan Bayramı ve diğer tatil günleridir. Mevsimsellik büyümeyi dikkate aldığımızda gerçek büyüme yüzde 5. Yüzde 7`nin altındaki büyümeyi başarısızlık olarak görüyoruz. Bu nedenle yüzde 7`nin altındaki büyümeyi kabul etmemiz mümkün değil. Ancak, yüzde 6.6`lık büyüme de bizim için iyi ve umut veriyor. İnşallah iki, üç ve dördüncü çeyreklerde de devam eder dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi