Yugoslavya, BM Yolunda

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Slobodan Miloseviç`in devrilmesinden sonra dışa açılma hamlesine başlayan Yugoslavya`nın Birleşmiş Milletler`e üye olmak için başvuracağı bildirildi.


ABD`nin BM Büyükelçisi Richard Holbrooke, ülkenin yeni lideri Voyislav Koştunitsa ile buluşmasından sonra, Yugoslavya`yı, çok kısa bir süre içinde Birleşmiş Milletler üyesi olarak görmek mümkün olabilecek dedi. ABD Başkanı Bill Clinton hükümetinin, şimdiye değin Koştunitsa ile buluşan ilk üst düzey yetkilisi olan Holbrooke, Yugoslavya`nın eski lideri Miloseviç`in ısrarla BM`ye üye olmak için başvurmadığını kaydetti. Miloseviç`in bu kararına gerekçe olarak, ülkesinin eski Yugoslavya`nın tek mirasçısı olmasını gösteriyordu. Bu sebeple, BM`nin New York`taki merkez binasında hala Tito döneminin Yugoslavya`sının bayrağı dalgalanıyor. Devlet Başkanlığı görevini yaklaşık üç hafta önce devralan Koştunitsa`nın hala bir dışişleri bakanı hatta bir kabine listesi bile yok.


Öte yandan, Yugoslavya`nın Makedonya Cumhuriyeti`nin başkenti Üsküp`te devam eden Balkan Zirvesi`nde dış dünyaya daha da yaklaştığının işaretleri gözleniyor. Yugoslav Devlet Başkanı Koştunitsa`nın, Balkan İstikrar Paktı`nın altına imza koyması da sevindirici bir gelişme olarak yorumlandı. Balkan İstikrar Paktı, Avrupa Birliği tarafından 1999 Haziran`ında Almanya`da düzenlenen bir zirvede hazırlanmış ve iki ay sonra Bosna-Hersek`in başkenti Saraybosna`da hayata geçirilmişti. Pakt, Balkan ülkelerine ekonomik destek sağlamak ve bölgede demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.Paktın yürürlüğe konduğu dönemde Yugoslavya`nın bir parçası haline gelmesine imkansız gözüyle bakıldığını kaydeden gözlemciler, bunun ülkenin dışarıya açılma hamlesinde bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Yugoslavya`nın, bundan sonra Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu`na da (IMF) üye olması bekleniyor. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi