Yönetim Stratejik Ortakta

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türk Telekom`un blok satış yoluyla özelleştirmesinde yüzde 33.5`lik hissenin stratejik yatırımcıya satılacağını açıkladı. Son teklif verme süresi 14 Mayıs 2001.


Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türk Telekom`un özelleştirilmesinde satılacak hisse oranın yüzde 20`den yüzde 33.5`e çıkarıldığını açıkladı. Yüksel Yalova, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar`la birlikte, Başbakanlık`ta düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom`da ihalesinde son teklif verme süresinin 14 Mayıs 2001 olduğunu söyledi. İhaleye ilişkin kararnamenin Resmi Gazete`nin dünkü sayısında yayımlandığını söyleyen Yalova, Blok satış çerçevesinde Türk Telekom`da Stratejik Hizmetler Kurulu kurularak yönetim stratejik ortağa bırakıldı dedi. Yalova, yapılan düzenlemeleri şöyle sıraladı: Satılacak hisse oranının yüzde 20`den yüzde 33.5`e çıkarılmasına, Yönetim Kurulu`na bağlı faaliyet gösterecek bir stratejik hizmetler komitesi, icra komitesi kurularak, şirkete değer katacak bir ortaklık yapısının tesisine, bu komitede çoğunluğun stratejik yatırımcı temsilcilerine verilmesine, şirketler hukukuna ilişkin olarak imzalanacak anlaşmalarda belirlenecek stratejik konulara ilişkin yönetim kurulu kararlarında stratejik yatırımcıya onay hakkı verilmesine karar verildi.


Ayrıca, Genel Müdür olarak stratejik yatırımcı tarafından gösterilecek adayın atanmasına ve blok satış sonrası imzalanacak anlaşma hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrol edecek kamu ve stratejik ortak temsilcilerinden müteşekkil bir İzleme Komitesi`nin kurulması da kararlaştırıldı. Yalova, bu kapsamda, değer tespit komisyonu ile aynı yapıda kurulmuş olan ihale komisyonu çalışmalarına devam ederek, yapılan hazırlık çerçevesinde bugün itibarıyla resmi ilana çıkıldığını ve ilan tarihini takip edecek blok satış sürecinin, interaktif bir süreç olup, komisyonla karşılıklı bilgi ve belge transferi sonucunda gerçekleşeceğini de belirtti.
Yalova, Telekom ihale şartnamesinin, 10 Ocak 2001 tarihinden itibaren 15 bin dolar karşılığında alınabileceğini de ifade etti. Türk Telekom, KİT statüsünden çıkarılarak özel hukuk hükümlerine tabi oldu diyen Yalova, 14 Mayıs 2001`e kadar tekliflerin alınmasının ardından ilk aşamada yatırımcılar tarafından hazırlanan iş planları, sonra finansal tekliflerin değerlendirileceğini ve son aşamada da en yüksek iki teklif sahibinin açık artırmaya davet edileceğini söyledi. Yalova, ihale sonucunun sırasıyla Rekabet Kurulu ve Bakanlar Kurulu onayından geçtikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasıyla neticelenmiş olacağını belirtti.


KOMİSYON SIKI ÇALIŞTI;

Bu arada, Türk Telekom İhale Komisyonu, Resmi Gazete`te yayımlanan ihale şartnamesini önceki gece geç saatlerde tamamlayabildi. Üzerinde uzlaşılan şartnamede, yönetimle ilgili kararları verecek olan beş kişilik Stratejik Hizmetler Komitesinde genel müdür ile iki genel müdür yardımcılığının stratejik ortağa bırakılmasına karar verildi. Kararların oyçokluğu ile alınmasını karara bağlanarak, tüm konularda stratejik ortak tek yetkili hale getirildi. Stratejik ortağın üç kişiyle temsil edileceği beş kişilik Stratejik Hizmetler Komitesi`nde karar alabilmek için oy çokluğu yeterli sayıldı. Böylece Türk Telekom`un özelleştirmeden sonraki süreçte karar alma mekanizması yabancı ortağa bırakıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar`ın başkanlığındaki toplantıya Dünya Bankası Başekonomisti James Parks ve danışman firma temsilcileri katıldı. Yüzde 33.5 `lik kısmı blok satış yöntemiyle özelleştirilecek olan Türk Telekom`un ödenmiş sermayesi 350 trilyon lira. Türkiye`de sabit hatlar üzerinden hizmet vermekle yükümlü telekomünikasyon işletmecisi ve hisselerinin tamamı Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı`na ait bulunuyor. (YENİ BİNYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi