Yıpranmış Para Ekonomiye Yük

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Her Yıl Piyasadaki Kağıt Paraların %70i Kullanılmaz Hale Geliyor


Cüzdan kullanma alışkanlığına sahip olmadığımız için her yıl piyasadaki kağıt paraların yüzde 70`i kullanılamaz hale geliyor.


Türk halkının cüzdan kullanma alışkanlığının olmaması nedeniyle çabuk yıpranan kağıt paraların yenilenmesi için, milyonlarca dolar harcandığı belirtildi. Merkez Bankası İzmit Şube Müdürü Ahmet Yükseltürk, yaptığı açıklamada, dolaşımdaki kağıt paraların yılda en az 3 kez bankalarına ulaşarak yenilendiğini söyledi.
Yükseltürk, 5 ve 10 milyon liralık banknotların yılda 3 kez yenilendiğini, buna rağmen, 250 bin, 500 bin ve 1 milyon liralık banknotların ise yılda 1 kez bile yenilenmediğini kaydetti. Kirli paranın piyasadan toplanması için büyük mücadele verip yenilenmeleri için de önemli bir kaynak kullandıklarını ifade eden Yükseltürk, şöyle konuştu: ``Halkın cüzdan kullanma alışkanlığının olmaması, kağıt paranın çabuk yıpranıp kirlenmesine neden oluyor.


Üzerinde çok fazla kağıt para taşıyan halkımız, bunları katlıyor, kıvırıyor, üzerine yazı ve resim yapıyor veya kirletiyor. Bu tür paraların bankamıza dönüşünde bankalar, döviz büfeleri, alışveriş merkezleri ve diğer kuruluşlarla yazılı ve sözlü iletişim kuruyoruz. Her yıl dolaşımdaki banknotların yaklaşık yüzde 70`i kullanılmaz hale gelmektedir. Şubemizde son 5 yılda yıpranmış ve kirlenmiş paranın yenilenmesi için 10.3 trilyon harcandı. Banknot üretiminde kullanılan kağıt ve mürekkepin önemli kısmı yurtdışından döviz ödenip alınıyor. Her banknotun ortalama maliyeti 3 centtir. Sakarya, Düzce ve Bolu illerinin de bağlı olduğu şubemizde, her ay ortalama 4-5 trilyon lira tutarındaki yıpranmış kağıt para imha edilmektedir.`` (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi