Yine tezkere krizi

23.07.2003 - 08:43 | Son Güncelleme :


Süleymaniye olayları nedeniyle AKP`li milletvekillerinin bir kısmı, Irak`a asker gönderilmesine soğuk yaklaşıyor. Bu nedenle gündeme gelecek yeni bir tezkerenin geçmesine zor gözüyle bakılıyor.

Milletvekillerin tepkisi nedeniyle asker göndermenin yeni bir tezkereyle mi, yoksa Meclis`ten daha önce geçirilen tezkereyle mi gerçekleşeceği tartışılıyor. AKP Merkez Yürütme Kurulu`nda, Süleymaniye`de Türk askerlerinin esir alınması olayı nedeniyle, milletvekilerinin ABD`ye tepkili olduğu ve bu nedenle de tartışmaların yaşanabileceği dile getirildi.
AKP`li milletvekilerini ikna etmek için PKK - KADEK ile mücadele için Irak`a asker göndermenin şart olduğunun anlatılması kararlaştırıldı. Başbakan Yardımcısı Şahin yeni bir tezkereye ihtiyaç olabileceği mesajı verirken, muhalif isimlerden İstanbul Milletvekili Emin Şirin, hükümetin böyle bir tezkereyi getirmeyi düşünmemesi bile gerektiğini söyledi.

Sorunlar çözüldü
Yarın Türkiye`den ayrılacak olan ABD Büyükelçisi Pearson`la görüşen Devlet Bakanı Ali Babacan, Türk askerlerinin gözaltına alınması ile gerginleşen Türk - ABD ilişkilerinde son dönemde oluşan hassasiyetlerin, karşılıklı yapıcı tutum izlenerek çözüldüğünü söyledi.

Irak`a asker göndermek çılgınlık
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ?Eğer hükümet uluslararası meşruiyet olmadan, TBMM kararı olmadan, Irak`a asker gönderme gibi bir maceraya sürükleniyorsa bunun hesabını 7 ceddi bile veremez`` dedi. Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek de, Türkiye`nin Irak`a böyle bir ortamda asker göndermesinin çılgınlık olacağını söyledi.

Gül: Kargaşa yok
Pearson`un `Asker göndermeyi Türkiye teklif etti` şeklindeki açıklaması, Dışişleri Bakanı Gül`ün sinirlerini bozdu. Powell`ın daveti üzerine Washington`a giden Gül, Irak`taki İstikrar Gücü`ne asker konusunda ABD`den resmi bir talep gelmediğini, basında çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi.

 

Hisse Başarıyla eklendi