Yeni ekonomi “Yeni Gözde”

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yılbaşından bu yana mali sektör çok değişti. Geçen yıl hazine bonolarıydı gözdeleri , yılbaşından itibaren birden tüketicilerin ağırlığı artmaya başladı sektörde.


Özellikle ev ve otomobil almak isteyenler başı çekiyor, bireysel bankacılık ön plana çıkıyordu. Trend yavaş yavaş yine değişiyor. Zaten tüketim kısılması gündemde şimdi de bankalar bu alandafrene basmış görünüyor. Bireysel de yeni bir hareket dalgası için 2001 baharı bekleniyor. Şimdi bankacıların gündemini oluşturan müşteriler ise küçük işletme sahipleri ve yepyeni bir açılımla yola çıkan yeni ekonomi şirketleri. Geçen hafta bunun ilk adımı geldi. Türkiye’nin en büyük ekonomi şirketi olan ve akıl almaz bir hızla büyüyerek devleşen Turkcell’ e tam 200 milyon dolar kredi verdi Akbank. Üstelik üç yıl vadeli. Bu orta ölçekli bir banka yurtdışından alabileceği sendikasyon kredisine eşit bir miktardı. Neden aynı gruba bağlı bir banka değil de başka grubun bankası verdi diyoruz. “Bu bir güzelliktir” diyor Akbank yöneticileri. Peki inanılmaz hızla büyüyen ve büyümesibeklenen diğer GSM şirketleri?


Yani yeni gelecekler ile pazarda bulunan Telsim’in kredi ihtiyacı var mı? Soruyu Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı yanıtlıyor. Başta İş-Tim pazara girerken küçük kredi ihtiyacı olacağının altını çiziyor. Zaten pazara iki şirket daha geleceğinden rekabetin kızışacağı kesin. Bu durumda herkesin yeni yatırımlar yapması , sürekli gelişmesi şart. Tabii sonuçta karlılığı tartışılamayan bir sektöre yüksek tutarlarında kredi vermesi bankacıların bugüne kadar arayıp da bulamadıkları bir fırsat. Hem de tam anlamı ile bankacılığın ruhu ile örtüşüyor. Yani parayı verdiği sektör yatırım yapacak kazanacakve geri ödemesini böyle yapacak. Risk de az. Böyle olunca yeni şirketlerle birlikte GSM şirketlerini bekliyor bankalar. Bir de kredi verildikten sonra GSM şirketlerinin fatıra tahsilatı gibi diğer bankacılık işlemleri de var. Bunlar da tabii para ve gelir demek. Akbank ile Turkcell arasında bu ilişki kuruldu. Hesap basit. Biraz fedakarlık yapacaksın. Daha önce yurtdışından borçlanan şirket sana gelecek. Bu arada gelecekte yapacağın bankacılık işlemlerini de “mesela 8 milyon adet fatura tahsilatı” hesaba katacaksın. (PARA)
 

Hisse Başarıyla eklendi