Yayın Dünyasında Kristal Çağı

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Elektronik kitap üreticileri 20 yıl sonra kitap için ağaç kesmeye gerek kalmayacağını iddia ediyor. Ancak, e - kitapların klasik kitapların yerini almayı başarıp başaramayacağı hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.


Microsoft e - kitap Araştırma Şefi Bill Hill, 20 yıl sonra kitap üretmek için ağaç kesilmeyeceğini iddia ediyor. Bu iddiasını ise basın yayın sektöründe yaşanan devrime dayandırıyor. E - kitap teknolojisi henüz tam anlamıyla gerçekleştirilebilmiş değil ancak Hill klasik kitapların sonunun yakın olduğunu düşünüyor. Bu hafta kitap fuarı için Frankfurt`ta biraraya gelen yayıncılara açısından Hill`in beyanatları çok cesur tahminler olarak görünebilir. Çünkü, fuara katılan Roket e - kitapların üreticisi olan Softbook ve Nuovomedia, binlerce ürününden sadece onlarcasını satabildi. Ama bu durum gazeteci ve yayıncı olarak çalışmış olan Hill`i endişelendirmiyor. Hill, aşamalı bir şekilde sayfalarda yazılı olan metinlerin kağıttan silikon çiplere aktarılmasına olanak tanıyacak bir teknolojinin geliştiğine dikkat çekiyor.


İLK APPLE BAŞLATTI;

Tüm bu gelişmeler ilk olarak Apple`ın Macintosh bilgisayarlar aracılığıyla yayın dünyasını desktop baskıyla tanıştırması aracılığıyla başladı. Düşük maliyetli yeni baskı teknolojisinin eskiyi tarihin çöplüğüne göndermesi çok uzun sürmedi. Bu duruma dikkat çeken Hill, büyük bir devrimin kapıda olduğunu söylüyor. Model T Ford otomobillerin ilk seri üretimin örneği, dolayısıyla otomasyon çağının başlatıcısı olduğunu hatırlatan Hill, e - kitap teknolojisinin ise şu anda Model A seviyesinde olduğunu dile getiriyor.


Model A teknolojisinden çok büyük başarılar beklemenin yanlış olacağını söylüyor. Hill, insanların kağıttan ekrana dönüşümünü sağlamanın yolunun daha iyi bir okuma alışkanlığı yaratmaktan geçtiğini düşünüyor. Hill, kağıtla mürekkebin birliğinden doğan sihirli formülün etkisini yok edecek ve insanları tamamıyla kelimeler dünyasına yöneltecek bir gelişim formülünün bir şekilde ortaya çıkacağını kaydediyor. Bu förmülü yaratmak için medyumlara gerek olmadığını belirten Hill, sorunun metinlerde düğümlendiğine dikkat çekiyor. Gazete ve kitapların sonuçta okumanın gerçekleştiği yüzeyler olduğunu hatırlatan Hill, e - kitapların metin adaptasyonunun bugünkünden çok daha gelişkin bir seviyeye gelmesinin zorunlu olduğunun altını çiziyor. Hill, elektronik ekranların çok daha yüksek bir çözünürlüğe ulaşmasının gerektiğini kaydediyor.


MİCROSOFT TEKNOLOJİK YATIRIM YAPIYOR;

Bu nedenle, Microsoft daha rahat okumayı sağlayan ekran üretmek için teknolojik yatırımlar yapıyor. Microsoft öncelikle web sayfalarında kullanılan Verdana fondu benzeri rahat okunabilir fontlar yaratıyor. İkinci olarak, Microsoft harfleri ekranda netleştiren ClearType ve CooType gibi teknolojiler geliştirdi. Hill, şu anda bile Microsoft`un geliştirdigi ClearType`ın çözünürlüğü varolan ekranlardaki 80 dpi`lik çözünürlükten 180 dpi`lik çözünürlüğe yükselttiğine dikkat çekiyor. ClearType, iyi bir baskıdan çıkmış gazete harflerinin, mürekkep bulaşmaları gözardı edildiğinde dahi 133 dpi olarak saptanan çözünürlüğünün çok üzerine çıkmış bulunuyor. Hill, 2002 yılına kadar birçok laptop, palm, telefon ve artan bir şekilde PC`lerde LCD ekranların kullanılmaya başlanacağını hatırlatıyor. LCD ekranların en iyi kağıt ve baskıyla çıkarılan ünlü dergilerdeki 3 bin 600 dpi`lik çözünürlükten bile daha iyi sonuç vereceğinin altını çiziyor.


Elektronik formatta basım yapan Xlibris şirketinin Genel Müdürü John Feldcamp da Hill`in görüşlerine katılıyor ve 20 yıl sonra ağaç kesilmeyeceğini söylüyor. Feldcamp, 2010 yılında okumaların üçte bir ila üçte ikisinin elektronik formatta gerçekleştirileceğini iddia ediyor. Bununla beraber, tüketicilerin e - kitaplarda görmek isteyeceği kaliteli görüntüyü karşılamada Microsoft teknolojisinin yetersiz kalacağını düşünüyor. Bu yüzden halihazırda piyasalarda bulunan ekranlardan çok daha iyi çözünürlüğe sahip ekrarnlar için beklememiz gerektiğini söylüyor.


MOORE YASASI PİYASAYA HAKİM;

Feldcamp, ekran teknolojisinin Intel`in kurucusunun ismini alan Moore Yasası`nı izleyerek geliştiğini söylüyor. Moore Yasası`na göre her 18 ayda bir bir çipin içine yerleştirilebilen transistör sayısı ikiye katlanıyor. Bir başka deyişle, bir ekrandaki pixel sayısı 2008 yılının ekranlarının bin 200 dpi`ye ulaşacağı bir hızla gelişiyor. 2008`den birkaç yıl sonra ise ekranlar, bizim günlük bir haberden beklediğimiz kalite olan 3 bin 600 dpi`ye çıkacak.


TOSHİBA İDDİALI;

Japon elektronik şirketi Toshiba da yüksek çözünürlüklü ekranların üretiminin çok yakın bir zamanda gerçekleştirilebileceğini düşünüyor. Toshiba Europe Ürün Piyasası Müdürü Oscar Koenders, üç şeyin başarılmasının zorunlu olduğunu düşünüyor. Birincisi; sağlamlık. LCD ekranlar kristal oldukları için kırılabilir cam içeriyorlar, dolayısıyla zayıflar. İkincisi; çözünürlüğü 80 dpi`den en az 150 dpi`ye çıkarmak. Üçüncüsü ise; enerji tüketiminin düşürülmesi, dolayısıyla pillerin daha uzun süre kullanılabilmesi. Bu üç hedefi başarmak için Toshiba, bazı yeni teknolojiler ekleyip parçaları yüzde 40 oranında, ekranla dış cihazların bağlantısını da yüzde 95 oranında azaltarak polysilikon teknolojisini geliştirdi.
Şu anda bilgisayanlar tarafından ekran görüntüleri saniyede birçok kez yenilenmek zorunda. Aksi takdirde ekran kararıyor. Polysilikon teknolojisinde ise ekran görüntüsü sadece yenilendiğinde update ediliyor, sabit dururken bilgisayarın herhangi bir yenilemeye ihtiyacı olmuyor. Bu teknoloji sayesinde hem enerji tasarrufu sağlanıyor hem de sağlamlık artırılıyor.


E - kitap devrini açması muhtemel olan yeni teknoloji ürünleri yakın zamanda birçok cihazın parçası olarak piyasalara sürülecek. Mesela polysilikon ekranlar mobil telefonlarda da bulunacak ve tüm bilgisayar platformları için ulaşılabilir olan e - kitap okumasını sağlayan yazılımlar yaratılacak. Peki, yazılımlar yaratılacaksa insanlar neden ayrı bir e - kitap cihazına ihtiyaç duysunlar? Yeni bir e - kitap cihazını piyasaya sürmeye hazırlanan Gemstar TV International, yüksek çözünürlüğün tek unsur olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu düşünüyor. İnsanların PC`de kitap okumaktan hoşlanmayacağını belirten şirket yetkilileri, tüketicilerin yanlarında dolaştırabildikleri yatarken alıp okuyabildikleri bir şey istediğinin altını çiziyor. Hill, ise Microsoft`un e - kitap cihazlarının kişisel imkanlar da sunduğunu, not alma, sayfaları işaretleme olanağı sağladığını belirterek günümüz teknolojisiyle hafif, su geçirmez ve darbelere karşı dayanıklı bir e - kitap üretmenin imkanı bulunduğuna dikkat çekiyor. Tüm şirketler, LCD teknolojisiyle birlikte klasik kitap çağının sonunun başlangıcı anlamına gelecek bir döneme girildiği, ilerde basın yayın sektörünün inanılmaz evrimler yaşayacağı noktasında birleşiyor. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi