Yapi Ve Kredi Bankasi A.s.`nin, Anatepe Toplu Konut Projesinde (atasehir) Elde Edilen Hasilatin %6.42`si Oraninda Pay Sahibi Oldug

17.01.1997 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yapi ve Kredi Bankasi A.S.`nin, Anatepe toplu konut projesinde (Atasehir) elde edilen hasilatin %6.42`si oraninda pay sahibi olduguna ve bu nedenle T.Emlak Bankasi aleyhine 1.875 milyar TL`lik icra takibi baslattigina iliskin basinda yeralan habere istinaden Borsa Baskanligi`nca istenen aciklamaya cevaben gonderdigi 17.01.1997 tarihli yazisi asagiya cikarilmistir.

"Ilgi:17.01.1997 tarih, 4/GID-108/MS/725 sayili yaziniz. Ilgi`de belirtilen yazinizla istenen konu ile ilgili aciklamalarimiz asagida sunulmustur.
1-Anadolu Bankasi A.S. ile Bankamiza rasinda akdedilen 16.09. 1996 tarihli insaat sozlesmesi ile Emlak Bankasi Eksan Insaat A. S.`ni muteahhit olarak gorevlendimistir. Sozlesmeden once bedeli 66 milyar TL olan arazi sahibi sirketlerin hisselerinin %70`i Eksan Sirketler Grubu`na, %30`u istirakimiz Bayindirlik Isleri A. S.`ne devredilmis bulundugundan; Bankamizin arazilerin sahibi sirketlerin hisselerinin devri nedeniyle olan alacaklari Anadolu Bankasi tarafindan garanti edilmis ve gerceklestirilecek Toplu Konut Projesi Insaati hasilatinin sozlesmenin 5/c madesi uyarinca;
-6.42`i dogrudan Bankamiza
-1.08`i istirakimiz Bayindirlik A.S. araciligi olmak uzere
-7.50`nin Bankamiza odenecegi kabul ve taahhut edilmistir.
2-Bilindigi uzere daha sonra Anadolu Bankasi ile T.Emlak Bankasi birlestirilmis ve sozlesmenin tum yukumlulukleri T.Emlak Bankasi`na gecmistir.
3-T.Emlak Bankasi tarafindan 25.12.1990 tarihinde tum arazi Toplu Konut Idarei Baskanligi`na satilmis, 1993 yilinda ise bu kez toplu Konut Idaresi Baskanligi arazileri iadeten satis proseduru icinde T.Emlak Bankasi`na devretmistir.
4-Sozlesme konusu parsellerde 1993 yilinda bu kez muteahhitler degistirilerek insaata baslanmasina ragmen Bankamiza bir odeme yapilmamasi karsisinda T.Emlak Bankasi`ndan sozlesmeye dayali alacagimizin odenmesi talep edilmis ise de, Banka 03.12.1993 tarihli 224 sayili yazisi ile fiili ve hukuki gelismelerin yapilan edgerlendirmesi sonucunda, hasilat payi seklinde bir alacagimizin olmadig bildirmistir.
5-T.Emlak Bankasi`nin bu bilmidirini takiben karsilikli olarak muteaddit gorusmeler yapilmis ve sonunda fiili ve hukuki olarak Insaat Sozlesmesi`nin sona erdigi iddiasi ile insaat hasilatindan herhangi bir sekilde pay alamayacagimizin ifade edilmesi karsisinda Bankamizca Yargi yoluna basvurulmustur.
6-06.10.1994 tarihinde Istanbul Asliye 5. Ticaret Mahkemesi`nde acmis oldugumuz davada, o tarihe kadar satisi yapilan konutlarin hasilatinin, 6.42`sinin Bankamiza odenmesi gerektigi; T.Emlak Bankasi`nin hic bir suretle sozlesme hukumleri disina cikamayacagi belirtilerek simdilik kaydiyle birikmis satis hasilatinin 100.000.000.000.-TL`sinin tahsili tale edilmis, fazlaya dair talep hakkimiz ile munzam zarar talep hakkimiz sakli tutulmustur.
7-T.Emlak Bankasi`na, Mahkeme karari geregince islem yapilmasi, ilama dayali alacagimizin odenmesi, sozlesme hukumleri geregince birlikte alinacak kararlar konusunda bir araya gelinmesini hatirlatir ihtarname keside edilmis ise de bir sonuc alinanamistir.
8-IHtarnameden sonra Banka tarafindan, yine taleplerimize cevap verilmemistir. Bunun uzerine yukarida bahsi gecen ilamin icra yolu ile infazi istenmis ayrica; bu gune kadar yapilan satis hasilat alacagimizin yine kismen tahsili icin ilamsiz icra takibi yapilmistir. Bu takibe vaki itiraz uzerine de Istanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi`nde ilgi yaziniza konu dava acilmistir." (IMKB BULTEN)
 

Hisse Başarıyla eklendi