Yabancılar çok uzakta.

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Para ve sermaye piyasalarında yaşanan kriz yabancı yatırımcıyı kaçırıyor.



Para ve sermaye piyasalarında yaşanan kriz yabancı yatırımcıyı kaçırıyor. Türkiye’ye son beş yılda gelen ve ‘sıcak para’ olarak adlandırılan yabancı portföyü İMKB’nin açıkladığı son verilere büyük azalma gösterdi. Krizin yaşandığı geçen 2 haftalık dönemde yurtdışına çıkan yaklaşık 7 milyar dolar Türkiye’ye 1992-1998 yılları arasındaki beş yıllık sürede gelen 6,5 milyar dolarlık yatırımcı portföyünden daha yüksek. Yani çabalayıp da 5 yıllık sürede çektiğimiz yabancı yatırımcı 2 haftada daha fazlasını alarak kaçtı.

Yabancıların İMKB’deki portföyü 1995’de 1,9 milyar dolar iken 1997 yılında 6 milyar dolara çıkıyor. 1999’da bu rakam 15,3 milyar dolar olurken 2000 Ekim ayında 10,6 milyar dolara geriliyor.

İMKB’nin verilerine göre Ağustos ayında toplam 444 trilyonluk alış yapan yabancılar, 542 trilyonluk satış yapıyorlar. Bu satışların yoğun olduğu hisselere bakıldığında en yükseği, Turkcell’de yaşanıyor. 50 trilyonluk alış yapan yabancılar 62 trilyonluk satış yapıyorlar. Diğer yoğun işlem gören ve satış yaşanan hisseler sırasıyla İş C, Yapı Kredi Bankası, Migros ve Arçelik oluyor.

Eylül ayına gelindiğinde toplam 469 trilyonluk alış yapan yabancılar, 587 trilyonluk satış yapıyorlar. Bu ayda en yüksek işlem hacmi 72,8 trilyonluk alışla Yapı Kredi Bankası’nda yaşanıyor. En yüksek satış da 60,4 trilyon yine aynı hissede gerçekleşiyor. En yüksek işlem hacmine sahip diğer hisseler ise sırasıyla Turkcell, Garanti Bankası, İş C ve Tüpraş.

Ekim ayında ise toplam satışlar çığırından çıkarak 760,3 trilyona ulaşıyor. Bu ayda ise en yüksek işlem hacmi geçen ay olduğu gibi Yapı Kredi’de yaşanıyor. Hissede 82,5 trilyonluk alışa 81,6 trilyonluk satış oluyor. Bu yoğun satışlar Koç Holding, Garanti Bankası, Turkcell ve İş C’de de gerçekleşiyor.

Yabancı yatırımcıların götürdükleri oldukça yüksek miktarda olan portföyleri kısa sürede geri döneceğe pek benzemiyor. Kasım’da başlayan kriz ağır olarak atlatılmaya çalışılıyor.
Dış yardımların gelmesi ile düzelmesi beklenen para piyasaları yabancıları şu sıralar piyasamıza getirmekten uzak görünüyor.




 

Hisse Başarıyla eklendi