Yabancılar bağımsız kurumları alkışlıyor

08.07.2003 - 09:56 | Son Güncelleme :


Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, yabancı yatırımcıların Türkiye`ye yönelik iki önemli kaygısının ‘‘Ordu-Hükümet gerginliği ve ‘‘Türk- Amerikan ilişkilerindeki bozulma’’ olduğunu söyledi.

Garanti Bankası`nın yurt dışı piyasalardan sağladığı 400 milyon Euro`luk sendikasyon kredisinin Londra`daki imza töreni öncesinde konuşan Tolga Egemen, yabancıların kaygıları olmasına rağmen Türkiye`deki politik istikrarı takdir ettiklerini belirtti.

Yabancılar Türkiye`de artık bir çok şeyin değiştiğini düşündüğüne dikkat çeken Egemen, ‘‘Eskiden politikacılar istikrarsız davranarak ekonomiye olumsuz etki yapıyordu. Ama artık bunun ortadan kalktığını düşünüyorum’’ dedi. Yabancıların Türkiye`deki bağımsız otoriteleri çok önemsediğini, bağımsız Merkez Bankası ve bağımsız BDDK`yı Türkiye için büyük kazanım olarak gördüklerini söyleyen Egemen, şöyle konuştu:

‘‘Artık Türkiye`de problemlerin ortadan kalktığını ve herkes için eşit şartlarda bir piyasa oluştuğu düşünüyorlar. Bunun için BDDK ve Merkez Bankası`nın ayakta alkışlanması gerektiğine inanıyorlar.

AKP`nin yabancılar tarafından dinci parti olarak değerlendirilmediğini söyleyen Tolga Egemen, ‘‘Böyle bir endişeleri yok. Ancak yeni hükümetin tecrübesizliği onlar için bir soru işareti oluşturuyor’’ dedi. Egemen, IMF ile sağlanan mali disiplinden sonra Türkiye`nin AB ile mali ve sosyal disiplini devam ettireceğini belirterek, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye`nin AB`den gün alması halinde halen yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının parası geri dönecektir. Kendi paramızın yurt dışından geri dönmesi ile IMF kaynaklarına ihtiyacımız kalmayacaktır.’’

BDDK`nın zamanlaması doğru

Bankacılık sektöründe Türkiye`de artık bir dönemin kapandığını vurgulayan Egemen, şunları söyledi:

‘‘Devletin ve bağımsız kurumlarının koyduğu kurallara uymayan herhangi bir başka güç kendi kuralları ile artık devam edemiyor. Bunu takdir ediyoruz. BDDK`nın İmar Bankası`na ilişkin kararının zamanlaması doğru. ÇEAŞ ve Kepez`den sonra İmar Bankası`nın durumuna göre hareket edildi. Yabancılara şunu söylüyoruz. Türkiye`deki bağımsız kurumlar artık karşısındakinin kim olduğuna bakmadan işliyor.’’

Garanti`ye 400 milyon Euro kredi

Garanti Bankası, dün Londra`da imzalanan anlaşmayla 400 milyon Euro`luk sendikasyon kredisi sağladı. Irak Savaşı sırasında başlatılan sendikasyon kredisi çalışmasında ilk tutarın 240 milyon Euro olduğunu söyleyen Tolga Egemen, yabancı bankalardan gelen yoğun talep üzerine kredi miktarını 400 milyon Euro`da kestiklerini belirtti. 23 ülkeden 48 bankanın katılımıyla alınan kredinin faizi libor+0.75 komisyonlar dahil toplam maliyetinin yüzde 1.80 olduğunu bildirdi.
 

Hisse Başarıyla eklendi