Yabancı sermayeye kolaylık sağlanacak

14.11.2005 - 11:12 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Kurumlar Vergisi yeniden düzenlenirken, yabancı sermayenin eleştirilerine neden olan çeşitli hükümler de değişecek. Bu çerçevede, örtülü sermaye ve transfer fiyatlaması yeni Kanunda net bir şekilde yer alacak. Yabancı sermayeli kuruluşların, ``Netlik yok. Türkiye`de yatırım yaptığımızda herhangi bir sürprizle karşılaşmak istemiyoruz`` dediği bu iki konu, yeni düzenlemede açık ve OECD kriterlerine göre düzenlenmiş şekilde yer alacak. Yeni kanunda, örtülü sermayede emsal kavramı açık hale gelecek, emsal bulmaya da belirgin ölçüler getirilecek. Aynı şekilde ortaklık ilişkileri de daha net şekilde tanımlanacak.

Transfer fiyatlamasında da emsal bedel açık bir şekilde kanuna konulacak. Fiyatlamada, OECD`nin getirdiği standartlar, yeni düzenlemenin de esasını teşkil edecek. CFC olarak anılan kontrol edilmiş yabancı şirket müessesesi de ilk kez Kurumlar Vergisi Kanunu`nda yer alacak. Bu şekilde kontrol edilen yabancı şirket gelirlerinin vergilendirilmesi yeni bir sisteme bağlanacak.

Öte yandan yabancılar, 2006 başında yürürlüğe girecek olan yatırım araçlarına yüzde 15`lik stopaj uygulamasından kendilerinin muaf tutulmasını istiyor. Düzenlemeler sırasında, bu konunun da tartışılması bekleniyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi