Yabancı Sermaye Kanunu Tasarısı TBMM`ye Sunuldu

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




-Yabancı Yatırımcıların Gelir Transferi Garanti Altına Alınıyor -Yerli Ve Yabancı Yatırımcılar Arasında Eşitlik Sağlayan Yabancı Sermaye Kanunu Tasarısı Tbmm Başkanlığı`Na Sunuldu -Tasarıyla, Yabancı Yatırımcıların Ön İzin Süreci Kaldırılıyor

ANKARA (A.A) - 06.11.2000 - Türkiye`deki yabancı yatırımların artırılması amacıyla yabancı yatırımcıların gelir transferini garanti altına alanYabancı Sermaye Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Tasarının aynen benimsenmesi halinde, yabancı sermayeli kuruluşlarda, yabancı gerçek ve tüzel kişilerin hissesine tekabül eden net kar, temettü, satış, tasfiye ve tazminat bedelleri ile lisans, know-how, teknik yardım, yönetim ve franchise gibi anlaşmalar karşılığında yapılacak ödemelerin ve dış kredi anapara ve faiz ödemelerinin, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması kaydıyla, tranferi veya transfer edilebilir bu değerlerin yeniden Türkiye`de yapılacak yatırımlarda kullanılması serbest olacak.

-ÖN İZİN KALKIYOR-

Tasarıyla, Türkiye`ye yabancı sermaye getirilmesi, yabancı sermayenin teşvik edilmesi amacıyla dünyadaki genel eğilime paralel olarak serbestleştiriliyor ve ön izin süreci kaldırılıyor. Tasarının aynen yasalaşması halinde, bu konudaki prosedür Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

-EŞİTLİK İLKESİ-

Yerli ve yabancı yatırımcılar arasında eşitlik sağlayan tasarı uyarınca, uluslararası anlaşmalar ve yasalarda yer alan özel hükümler saklı olmak üzere yabancı sermayeli kuruluşlar, aynı alanlarda faaliyet gösteren yerli sermayeli kuruluşlara tanınan hak, muafiyet ve kolaylıklardan aynı koşullarda yararlanabilecekler ve aynı yükümlülüklere tabi olacaklar.

-YABANCILARIN ÇALIŞTIRILMASI-

Tasarıyla, yabancı sermayeli kuruluşlarda yabancıların çalıştırılması konusuda yetkili merci Hazine Müsteşarlığı olarak belirleniyor ancak bu konudaki esasları belirleme yetkisi ise Bakanlar Kurulu`na bırakılıyor. Tasarıyla ayrıca, Türkiye`ye gelen yabancı sermayenin ve yurt dışına transfer edilen gelirlerin tespiti, bu verilerin istatistiki olarak değerlendirilebilmesi için yabancı sermayeli şirketlere, faaliyetleri ile ilgili olarak Hazine Müsteşarlığa bilgi verme zorunluluğu getiriliyor. Tasarı hükümlerine göre, artık uygulama alanı kalmayan Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu yürürlükten kalkacak, mevcut yabancı sermayeli şirketler ise bu yasaya tabi olacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi