Yabancı Sermaye Hedefi 2 Milyar Dolar

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye son yıllarda yıllık ortalama 800-900 milyon dolar yabancı sermaye fiili girişi sağlarken, 2001 yılı için bu rakam 2 milyar dolar olarak öngörüldü.


2001 yılına ilişkin makro büyüklükler belli olurken, yabancı sermayeye ilişkin tahminler de bu alandaki beklentilerin olumluya döndüğünü gösterdi. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında fili giriş rakamının gelecek yıl 1.8 - 2 milyar dolar dolayında olabileceği öngörüldü. Bu yılki fiili girişin ise 1.3 - 1.5 milyar dolar dolayında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye son dönemlerde yıllık ortalama 800 - 900 milyon dolar fiili giriş yaşarken, 1980`den bu yana fiili giriş sadece 6 ayrı yılda 1 milyar dolar sınırını aşabildi. 2000 yılının sadece ilk 6 ayında ise bu rakam 839 milyon doları geçti.


Hazine bürokratlarına göre, Ekonomik Program`ın uygulamasındaki başarıya ve yapısal refomlarla özelleştirmeye ilişkin beklentilere bağlı olarak Türkiye`ye gelecek yabancı sermayede artış bekleniyor. Ancak, artış ivmesinin kısa sürede hızla tırmanması veya rakamlarda ani sıçramalar beklenmiyor. Bir bürokrat, Olumlu ekonomik iklimin yansımaları ve işaretleri görülmeye başladı. Bu trendi korursak, mevzuat altyapısını da düzeltirsek, yabancı sermayenin ilgisi daha da artar. 1980`lerin başlarından bu yana ihracat da 10 katına ancak çıktı. Yabancı sermayede de hemen, uzun vadeli hedeflere ulaşılması beklenmemeli dedi.


DAİMLER VE DUPONT`un TÜRKİYE TERCİHİ;

Bürokratlara göre, yabancı sermayenin temas trafiği de yakın dönemde gözle görülür bir şekilde arttı. Son örnekler arasında tekstil dahil pek çok alanda dünya devlerinden Dupont`un yatırım konusunda Çin ile Türkiye arasında kararsız kalması ve Alman orijinli Daimler firmasının leasing konusunda yatırım imkanlarını araştırması yer aldı. Bürokratlar, henüz ön görüşme aşamasında olduğu için ülke ve firma ismi vermek istemediklerini ancak, turizmden telekomünikasyona, otomotivden tekstile kadar pek çok alandaki büyük ülkelerin firma temsilcilerinin ziyaretlerinin arttığını belirttiler. Bunlar arasında, turizm alanındaki dev bir firmanın Türkiye`de kış sporları, her mevsim spor ve boş zamanı değerlendirme aktiviteleri alanında büyük ve kapsamlı bir yatırım çalışması bulunuyor. Bir başka ülke ise telekomünikasyon altyapısına ilişkin büyük bir yatırım yapma konusunda hazırlık içinde bulunuyor. Büyük bir ekonomiden gelen tekstil alanındaki grup da Türkiye`deki muhataplarıyla firma birleşmesi konusunda görüşmeler yapıyor. Otomotiv yan sanayi konusunda da Batılı ve Güney Asyalı değişik ülkelerden çeşitli arayışlar bulunuyor. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi