Yabancı kuruluşlar Moody's kararını değerlendirdi

26.09.2016 - 11:52 | Son Güncelleme :

Goldman Sachs, Moodys'in notu indirmesinin beklenmedik bir olay olmadığını belirtirken; Morgan Stanley, not indiriminin etkisini Türkiye'nin büyüme ve bütçe disiplini performansının belirleyeceğini bildirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/21042016_moodys_650.jpg

BEKLENMEDİK BİR OLAY DEĞİL

Moodys'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesini değerlendiren Goldman Sachs, Türkiye'nin notunu Temmuz ayında olası bir indirim için izlemeye alan Moodys'in notu indirmesinin beklenmedik bir olay olmadığını belirtti. Ancak Goldman Sachs, Moody's kararının zamanlasının beklenenden önce olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin döviz cinsinden tahvillerinin hali hazırda bir not düşüşünü fiyatlamış olduklarını ifade eden Goldman Sachs, bu nedenle piyasa reaksiyonun büyük olasılıkla pasif fonların zoraki satışlarına bağlı gelişeceğini belirtti.

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Haberin Devamı

Goldman Sachs, "Temel olarak bakıldığında, not indirimin çok fazla bir etkisi olacağından kuşkuluyuz. Otoritelerin kamu kurumlarının gözden geçirilmesi gibi politika önceliklerini hali hazırda kabul etmiş olduklarına inanıyoruz. Bu nedenle kredi notunda düşüşün hemen bir politika değişikliğine yol açmasını beklemiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bununla birlikte, çok sayıda bankaların toptan fonlamaya bağımlılıklarını azaltmayı amaçladıkları ve kredileri azalttıkları dikkate alındığında büyümenin yavaşladığını ve para politikasının büyümeyi daha az etkiler hale geldiğini ifade eden Goldman Sachs, bu durumunu büyümede istikrarın sağlanması için bütçesel ve yarı bütçesel politika üzerinde baskıyı artırdığını vurguladı.

Goldman Sachs, "Bütçe fonlamasının ihracattan çok iç talebi destekleme eğilimi dikkate alındığında, büyümeye bu tür desteğe yapısal politikalarla karşılık verilmedikçe dış dengesizliklerin artması riski ortaya çıkar" dedi.

Haberin Devamı

NOT İNDİRİMİNİN ETKİSİ BÜYÜME VE BÜTÇEYE BAĞLI

Moodys'in kredi notunu Cuma günü Baa3'ten Ba1'e indirmesinin etkilerinin hala bilinmez olduğunu belirten Morgan Stanley, "Bununla birlikte bizim bildiğimiz, Türkiye'nin gerek ekonomik gerekse finansal olarak son birkaç yılda göreceli olarak iyi performans gösterdiği, kendi özel durumundan kaynaklı risklere rağmen beklenenden daha iyi performans göstererek yatırımcıları şaşırtığı" ifadelerini kullandı.

Ultra düşük faiz oranlarının ve düşük enerji fiyatlarının yarattığı olumlu global şartların dışında, dirençli büyüme ve devam eden mali disiplinin Türkiye için büyük tamponlar olarak hareket ettiğini belirten Morgan Stanley, "Bizim görüşümüze göre, birçok benzer ülke cansız büyüme ve kötüleşen mali pozisyonun sıkıntılarını yaşarken, bu faktörler Türkiye'de göreceli olarak iyi bir makro hikaye oluşturulmasında rol oynadılar. Bu bakımdan, eğer Türkiye güçlü büyümeyi, bütçe performansı disiplinini, kurumları güçlendirmeyi devam ettirmeyi başarır ise, not indirimin yankıları hem sınırlı hem de kısa ömürlü olur" dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi