www 10. yaşını kutluyor

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Neredeyse bütün hayatımızı değiştiren internet adreslerinin değişmez parçası www (Worl Wide Web) kısaltması 10 yaşında... www. bundan 10 yıl önce, yani 1990 yılının yılbaşında hizmete giren ilk server`la kullanılmaya başlandı.


Önceleri Web`in tarihi bir değeri olacağını düşünmediğini söyleyen Web`in kurucusu Tim Berners-Lee, İsviçre`de bir nükleer araştırma merkezinde açılan dünyanın ilk serverının da kurucusu...Oxford mezunu Berners-Lee, web`in ortaya çıkışını ve nasıl geliştiğini anlattığı kitabı Weaving the Webte, internetin son on yılının da bir resmini çiziyor. Kitapta, bilimsel bir kuruluşta daha kolay ve geniş kapsamlı iletişim kurma fikrinin gelişimi ve bu fikrin dünyaya nasıl yayıldığı anlatılıyor.


GELECEĞİN İNTERNETİ NASIL OLACAK?

Berners-Lee`ye göre geleceğin interneti iki gelişme etrafında şekillenecek: İnsan ve bilgisayar arasında çok daha yakın bir bağlantı sağlayacak olan sezgisel Web ve her türlü bilginin bilgisayar tarafından anlamlandırılacağı semantik Web.
Bu gelişmelerden birincisinde hızlı bir ilerleme yaşanıyor, ancak Berners-Lee semantik web müjdesi vermek için henüz erken olduğunu belirtiyor.


İnsanların World Wide Web kavramını algılamaları da hemen olmadı ancak, işin temel noktası anlaşılınca tam bir patlama yaşandı diyen Berners-Lee, diğer gelişmlerde de aynı şeyin olacağını ifade ediyor. Aslında Web`i bilgi yaymak ve değiş-tokuş etmek için tasarlayan Berners-Lee bunun ticari bir alana dönüşmesini yadırgamıyor. 1994`te kurulan World Wide Web Konsorsiyumu`nun yöneticisi olarak amaçlarının Web`i yönetmek değil, standartlarının oluşturulması olduğunu belirtiyor. İnternette sansür, mahremiyetin ve kişisel bilgilerin korunması konularıyla da yakından ilgilenen Web`in mucidi, sorunun teknolojik değil sosyal bir sorun olduğunu düşünüyor. Yeni kuşak browser`larla kullanıcıların mahremiyetlerini kendilerinin koruyacağını söyleyen Berners-Lee, Web`in engellerin üstesinden gelmeye devam edeceğini ve gerçek bir sosyal değişimin aracı olacağını ifade ediyor.

Teknolojiden çok insanlık için iyimserim. Web, insanların zorlukların üstesinden gelebileceğinin bir örneği ve umuyorum ki bunu gelecekte de yapacağız.
(HÜRRİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi