Wim, Sağ Sösterip Sol Vurdu

04.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Çenesi düşük diye eleştirilen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg, faiz oranlarının `artırmaya gerek yok` diyerek sabit bıraktı, bir gün sonra da euro`ya müdahale etti. Euro dün 88 cent`in üzerine çıktı


Avrupa Merkez Bankası ani euro`ya müdahale kararıyla piyasaları şaşkına çevirdi. Hantal ve çenesi düşük diye eleştirilen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg, faiz oranlarının değiştirilmeyeceğini açıklamasının ertesi günü euro`ya müdahalede bulundu. Ortadoğu`da iplerin yeniden gerginleştiği günlerde İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte, Filistin-İsrail gerginliği dinmeden euro`ya müdahale yok` sözlerini sarfeden Duisenberg AB çevrelerinden ve medyadan ağır eleştiriler almıştı.


Avrupa Merkez Bankası`nın (AMB), Avrupa ortak para birimi auro`yu desteklemek için, para piyasalarına müdahale ettiği haberi euro`ya dün yüzde 1`e yakında değer kazandırdı. Önceki gün 86.5 cent civarında işlem gören euro ani bir sıçrayışla 87 cent`in gün sonuna doğru da 88 cent`in üzerine çıktı. Müdahalenin ardından yapılan açıklamada AMB`nin ABD ve Japonya Merkez Bankalarının desteği olmadan tek başına hareket ettiği bildirildi. Müdahaleyle ilgili AMB açıklamasında, euro`nun zayıflığının küresel ekonomiye zarar vereceğini düşünen bankanın, tek taraflı olarak müdahaleye gittiği bildirildi. Açıklamada, euro`nun şu anki değerinin Avrupa ekonomisinin güçlü durumunu yansıtmadığı da vurgulandı. ABD Doları karşısında sürekli değer yitiren euro`yu desteklemek için 16 Eylül`de yapılan ilk müdahale, ABD ve Japonya Merkez Bankaları ile ortaklaşa gerçekleştirilmişti.


İŞARET BUNDESBANK`DAN;

Aslında euro`ya müdahale yapılacağının iyk işareti Bundesbank Başkanı Ernst Ernst Welteke`den salı günü gelmişti. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi olan Welteke, Avrupa Merkez Bankası`nın gerektiğinden piyasalara müdahale bulunmak için euro satın almaya hazırlandığını söylemişti. Ancak önceki gün AMB`nin faiz artırımına gerek görmediğin açıklaması müdahale beklentilerini azaltmıştı. Euro, 1999 yılı başında yürürlüğe girmesinden beri ABD doları karşısında yüzde 28 değer kaybetmiş durumda. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi