Wall Street`in Denge Aşkı

30.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD Devlet Başkanlığı seçiminin öncesinde Wall Street, dengeye dayanan bir seçim sonucunu isterken adaylar, ABD`deki seçmenlerin üçte ikisini hissedarların oluşturduğunu bilerek adım atıyor.



ABD`nin yeni devlet başkanının belirleneceği seçim için geri sayım sürerken, Wall Street, paranın evrensel tercihine uyarak dengeyi benimsiyor. Finans çevrelerinin geleneksel olarak Cumhuriyetçilere daha fazla meyletmesine karşın, son 10 yılda Dow Jones Sınai Endeksi`nin yüzde 347 ve Nasdaq endeksinin yüzde 931 yükseliş göstermesi, Demokratlar`a da sıcak bakılmasını sağladı. Piyasaların tercihi, Kongre ile Beyaz Saray`ın kontrolünün karşıt gruplarda bulunması sayesinde, para politikalarında keskin dönüşlerden engellenmesine dayanıyor. Sahnenin adayların bulunduğu diğer yanında daha farklı bir denge hakim. Hem Al Gore hem de George W. Bush, ABD`deki seçmenlerin üçte ikisinin hissedar olduğunun bilinciyle hareket ederken, bu durum kampanyalarına açıkça yansıyor.



BUSH, PETROL HİSSELERİNİ YÜKSELTECEK;


Wall Street`in herhangi bir adayın değişime yol açmayacağı görüşüne dayanan genel tavrına karşın adayların her birinin farklı sektörlere yararlı olacağı değerlendirmeleri de yapılıyor. Gore`un eleştirel yaklaştığı savunma, ecza ve petrol hisselerinin Bush`un olası zaferi ile yükselmesi bekleniyor. Bush ve başkan yardımcısı adayı Dick Cheney`in daha önce petrol sanayiinde çalışmış olmaları, bu sektör için bir artı olarak ifade ediliyor.


Enflasyon ve kamu borçlarının düzeyinden büyük ölçüde etkilenen bono piyasasının ise, Gore`u tercih ettiğine işaret ediliyor. Bunun nedeni olarak, Bush`un her alanda planladığı vergi indirimlerinin federal borçları azaltma çabalarına darbe vuracağı beklentisi gösteriliyor. Wall Street, ABD Başkanı Bill Clinton ve ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan tarafından başı çekilen kamu borçlarını azaltma politikalarının, faiz oranlarını aşağıda tutarak, borsaya akışı daha güçlü düzeylere taşımasını bekliyor. Düşük faiz oranlarının, şirketlerin sermaye sağlamasını kolaylaştırarak hisse senetlerine olumlu etki yapması da bekleniyor. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi