Vergi dolar sattırdı

28.02.2002 - 11:30 | Son Güncelleme :


İşadamı, esnaf, zirai kazanç sahibi ve faiz geliri elde eden 1.5 milyon mükellef için vergi dönemi başlıyor. Ay sonu vergi ödemeleri için döviz bozduruluyor

Ay sonu vergi ödemeleri sebebiyle müşterilerin genelde döviz satışı yönünde olmaları, doların 1 milyon 400 bin liranın üzerinde tutunmasını güçleştirdi. Fakat bankaların, müşterilerden gelen döviz satışlarını piyasaya yansıtmamak için döviz tutmaları, doların 1 milyon 400 bin liranın üzerinde günü tamamlamasını sağladı.

Öte yandan işadamları, serbest meslek erbabı, zirai kazanç sahipleri ve faiz geliri elde eden yaklaşık 1.5 milyon mükellef için vergi dönemi başlıyor. 2001`de elde edilen ticari, zirai, serbest meslek kazançları, tahvil, bono, kıyı bankacılığından sağlanan faiz geliri, vergiye tabi diğer kazançlarla birlikte ev-işyerlerini kiraya verenler gelirleri için 1 Mart`tan itibaren beyanname verecek.

31 Mart`ın Pazar gününe rastlaması nedeniyle 1 Nisan Pazartesi günü sona erecek olan beyanname verme sürecinde tahakkuk eden verginin üçte birlik ilk taksiti de yatırılacak. Kanun gereğince ikinci taksit haziran, son taksit de eylül ayında ödenecek.

Ticari ve serbest meslek kazanç sahipleri, geçen yıl zarar etse bile hayat standardı esası nedeniyle belli bir tutarda vergi ödemek zorunda. Basit usulde vergiye tabi mükelleflerin 1 Şubat`ta başlayan beyanname verme dönemi de bugün akşam sona eriyor.

Mevduata yok

Bu arada indirim oranı nedeniyle geçen yıl vergi beyannamesi vermeyen rant geliri sahipleri de, bu yıl beyanname ve vergi kapsamında bulunacak. Bu grupta indirim oranı yüzde 50.7 olarak uygulanacak. Gelirler Genel Müdürlüğü, menkul sermaye iradı elde edenlerin Gelir Vergisi beyannameleri konusunda bir rehber hazırlayarak, defterdarlıklara ve vergi dairelerine gönderdi. Gelirlerin internet sitesine de yüklenen rehberde, menkul sermaye iratlarının nasıl vergilendirileceği hakkında detaylı açıklamalar yeraldı.
 

Hisse Başarıyla eklendi