Vakıfbank kapatılamaz

17.07.2003 - 10:12 | Son Güncelleme :


IMF`ye verilen niyet mektubunda eylül sonuna kadar satılacağı belirtilen Vakıfbank`ın özelleştirilmesine Genel Müdürü Ahmet Kaçar karşı çıktı. Kaçar, `Vakıfbank`ın kesinlikle kapatılması söz konusu olamaz` dedi

Vakıflar Bankası`nın özelleştirilmesine Vakıfbank Genel Müdürü`nden sert tepki geldi. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın`ın dün Reuters muhabirine `Vakıfbank`ın 6 ay içinde satışa sunulması öngörülüyor ancak doğrudan muhatap bulunamaması yüzünden satılamıyor` şeklindeki beyanatını yalanlayan Vakıfbank Genel Müdürü Ahmet Kaçar `Vakıfbank`ın diğer kamu bankalarından statüsü farklı. Kapatılması kesinlikle söz konusu olamaz` dedi.

Zeki Sayın, Reuters`a yaptığı açıklamada Vakıfbank`ın yüzde 75 oranındaki hissesinin Vakıfbank Genel Müdürlüğü`ne ait olduğunu, yüzde 25`in de banka çalışanlarının ait sandığa ait olduğunu belirterek, `Hisselerin tamamını Ziraat Bankası`nca alınıp, 6 ay içinde satışa sunulabilir` demişti. Vakıfbank Genel Müdürü Kaçar ise, bankanın özelleştirilsin diye devlet statüsüne sokulmasının alemi olmadığını savundu. IMF bürokratlarının Hazine`ye baskı yaptıkları için Vakıfbank`ın satışını gündeme getirdiklerini iddia eden genel müdür şöyle konuştu:

IMF`ye iyi görünmek

Vakıflar Bankası bir devlet bankası değil, öyle olması için sermayesinin içinde devletin payı olması lazım ama şu anda devletin bir payı yok. Maalesef bundan önce Hazine bürokratları IMF`ye yüzlü gözükmek amacı ile `hemen kim özelleştirilebilir` sorusunun yanıtı olarak, `Vakıflar Bankası her şeyi ile uygun` diyerek, hemen Vakıflar Bankası`nı gündeme getirdiler. Fakat Vakıflar Bankası özel bir banka ve sermayesinin altında devlet payı yok. Dolayısıyla, bu bankayı böyle gündeme getirmek yanlıştı. O gün satılabilseydi iyiydi ama maalesef krize yakalanıldı ve bankanın satışı veya halka açılması mümkün olmadı.

BDDK elindekileri satamadı

Şimdi de IMF ve Dünya Bankası Vakıflar Bankası`nın kendisinden ziyade Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün Hazine`den almış olduğu genel bütçeye dahil olmuş olması nedeni ile (50 trilyonluk falan) bankanın özelleştirilmesini istiyorlar. Bunun modeli de yok. Peki nasıl olabilir? Ortakların elindeki hisselerin bir başka bankaya satışı söz konusu olabilir. Banka satılabiliyor mu Türkiye`de? Hayır. Bütün özel bankalar bugün kendine yabancı ortak arıyor, ama maalesef 1 tane bile sonuç alan yok. Bunun dışında BDDK`nın elinde satışa sunulmuş bir sürü banka var, ve onlar içinde sonuçlanmış bir şey yok. Bizim de satışa sunulmamız şu aşamada konjonktür olarak kesinlikle yanlış. Bugün hiçbir yerli yada yabancı yatırımcı şu aşamada banka almaz.

Bankacılık karlı değil

Bankacılık Türkiye`de artık karlı bir iş değil. Başka amaçlarla kullanmaya da müsait değil. Dolayısıyla kimse banka almaz. O zaman bankaları satılabilir hale getirmek lazım. Biz Vakıflar Bankası`nın cazip ve önemli bir banka olarak pazarda konumunu sürdürmesi için uğraşıyoruz. Bunun için de iyi bir bankada gerekli olan kriterlerin üzerine odaklanıyoruz. Aktif kalitesini düzeltiyoruz, personelini iyileştiriyoruz, maliyetlerini aşağı çekip, teknolojik altyapısını yeniliyoruz. Piyasa payımızı artırmaya çalışıyoruz ve karlı olmaya çalışıyoruz.


 

Hisse Başarıyla eklendi