Uzun Uçuşlarda Ölüm Riski Tartışması

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yeni araştırma, Ekonomik Klas sendromu denilen ve uzun uçuşlarda ölüme neden olan tehlikenin sanıldığından büyük olduğuna işaret ediyor.


Uzun uçak yolculuklarında, koltuk aralarının dar olduğu ve haraket imkanını kısıtlayan ekonomik klasta seyahat eden yolcular için, kan pıhtılaşmasından kaynaklanan ani ölümle karşılaşma riskinin ilk anda düşünüldüğünden büyük olduğu öne sürüldü. Geçtiğimiz ay 28 yaşındaki Emma Christofersen`ın Avusturalyaİngiltere seyahatinin hemen ardından yaşamını yitirmesi sonucunda ortaya çıkan tartışmalar üzerine, ardarda yapılan konuyla ilgili araştırmalara bir yenisi daha eklendi. 100 uçak yolcusu üzerinde yapıldığı belirtilen son araştırmanın ortaya koyduğu gerçekler, her 10 yolcudan birinin, bacaklarında uzun süre uçuştan kaynaklanan bir kan pıhtılaşmasıyla karşı karşıya kaldığına işaret ediyor.


KAN PIHTISI ÖLDÜRÜYOR;

Bacaklarda oluşan kan pıhtısının derin damar trombosisi denilen rahatsızlığa yol açtığına ve bunun da her yıl onlarca yolcunun ölümüne neden olduğuna dikkati çeken araştırmacılar, ölüme söz konusu pıhtının kalbe veya akciğerlere yürümesinin neden olduğunu belirtiyorlar. Araştırmacılar, söz konusu rahatsızlığın Ekonomik klas sendromu olarak adlandırılmasının nedenlerini de, uçaklardaki bu bölümlerde koltukların sıkışık olarak sıralanması, hareketi kısıtlaması ve ekonomik klas yolcularının vücutlarının susuz kalmasına bağlıyorlar. Bütün bu etkenlerin bacaktaki kan dolaşımını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, sonuçta pıhtılaşma riskinin yükseldiğine dikkati çekiyorlar.
Son araştırmanın sonuçlarını rapor haline getiren Dr. John Scurr, araştırmanın uzun uçuş yapan yolcular arasında gerçekleştirildiğine işaret ederken, yolcuları seyahat öncesinde ve sonrasında ayrıntılı şekilde muayene ettik. Yaşları 50`nin üzerinde olan kişilerden seçilen bu yolculardan onda birinde kan pıhtılaşması tespit ettik dedi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi