Uzmanlar uyardı: Piyasalarda tsunami yaşanabilir

10.09.2014 - 06:00 | Son Güncelleme :

Yatırımcılar, ülke yatırım fonlarının piyasalarda tsunami yaratabileceği uyarısı yaptıuyarı

https://i.bigpara.com/i/55big/tsunami_2.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tsunami_2.jpg">

Yatırımcılar, ülke yatırım fonlarının piyasalarda tsunami yaratabileceği uyarısı yaptı.

Küresel kriz sonrasında dünya genelinde merkez bankalarının faizleri sıfıra yakın seviyelere çekmesinin ardından, ülkelerin yatırım fonları ellerindeki parayı artırmak için farklı alanlara yönelmek zorunda kaldı.

Yatırımcılar, devlet tahvillerinin getirileri dibe vurduğundan, ülke yatırım fonlarının borsalar ve yüksek getirisi olan emlak sektörü gibi alanlara yoğunlaştığını, bunun dünya ekonomisinde dengeleri değiştirebileceğine dikkat çekti.

Siyasi önceliklere yönelme tehlike yaratıyor

Yatırım dünyasının içinde olan isimler bu fonlardan gelen para akışının finansal gerçeklerden ziyade siyasi önceliklere göre hareket ettiğinden borsalarda tehlike yarattığına da dikkat çekti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Uzmanlara göre, fonların para akışları piyasalarda fiyat balonları da yaratıyor.

Para ve Mali Kurum Forumu olarak bilinen OMFIF’in İdari Direktörü David Marsh, “Fonların ilgi alanlarında gözle görülür sıkıntılar var. Fon hareketlerinin neye dayalı olduğunun gösterilmesi gerekiyor” dedi.

Dünya ekonomisinin yüzde 40'ını yönetiyorlar

Ülke yatırım fonları, toplamda 29,1 trilyon dolar gibi bir parayı yönetiyor ve bu küresel ekonominin yüzde 40’ına denk geliyor.

OMFIF’ye göre 157 merkez bankası, 156 devlet emeklilik fonu, 87 ülke yatırım fonu bu parayı yönetenler arasında giriyor.

Paraları nereden geliyor?

Ülke yatırım fonlarının paralarının kaynağı genelde doğal kaynak gelirlerinden elde ediliyor. Örneğin Norveç, petrol rezervleri nedeniyle dünyanın en büyük varlık fonunu yönetiyor.

Bazı ülkelerin yatırım fonlarının kaynakları ise üretim kaynaklı ihracat gelirlerinden de gelebiliyor. Bunun en güzel örneği ise Çin.

 

Hisse Başarıyla eklendi