Uzanlar`ın korkulu günü

15.02.2002 - 09:42 | Son Güncelleme :


Motorola ve Nokia`nın Telsim aleyhine açtığı 3 milyar dolarlık ‘dolandırıcılık’ davasının bugünkü bölümü Uzanlar`ı korkutuyor. Hakimin Telsim hisselerinin çoğunluğuna tedbir koyup koymayacağı bugün belli olacak.

ABD`de Motorola ve Nokia`nın New York Federal Mahkemesi`nde açtığı davada, Uzanlar`a ait Telsim`in hisselerine ihtiyati tedbir konulup konulmamasını bugün karara bağlanacak. Önceki gün başlayan 3 milyar dolarlık davanın ön duruşmasında, New York Federal Mahkemesi hakimi Jed S. Rakoff, Motorola avukatı Howard Stal`ın aynı niteliği taşıyan diğer davalardan uzun örnekler vermesi üzerine, örnekleri inceleyip kararını cuma günü açıklayacağını bildirmişti.

Motorola`nın, 6 Uzanlar`ın 4 avukatla temsil edildiği ön duruşmada, davacı avukatları, Motorola`nın 2 milyar dolarlık zararına karşı tek garantisinin Telsim hisseleri olduğunun altını çizmişti. Avukatlar bu taleple, Telsim hisselerinin tamamının New York Federal Mahkemesi`nin emanetine alınmasını da dile getirmişti.

DOLANDIRICILIK DAVASI

Motorola`nın avukatları, davanın anlaşmazlık davasından ziyade, dolandırıcılık davası olduğunu ve Uzanlar`ın Motorola`dan hisse çaldığını belirterek, esas davanın RICO (Dolandırıcılık ve Yolsuzluk Örgütleri Yasası) çerçevesinde görülmesini istiyor.

Uzanlar`ın avukatı ise davanın New York`taki Federal Mahkeme yerine İsviçre`de ‘tahkim’e götürülmesi talebinde bulunmuştu.

Motorola ve Nokia`nın Uzanlar`a karşı ana davası da 9-10 Nisan`da görülmeye başlayacak. Motorola ve Nokia`nın, 3 milyar dolarlık alacakları nedeniyle yaptığı hukuki girişimleri bugüne kadar pek ciddiye almayan Uzan Ailesi, ABD`deki davanın seyrini görünce paniğe kapıldı. ABD`deki Federal Mahkeme, Uzanlar`ın Telsim`deki hisselerine böyle bir tedbir kararı uygularsa, Telsim`in yüzde 73`ü üzerinde Uzanlar`ın kontrolü kalmayacak.

Ayrıca, ABD`deki mahkeme tedbir kararını uygularsa, Telsim`deki yabancı hissesi oranı yüzde 49`un çok üzerine çıkacak. Böylece, Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon Üst Kurulu, Telsim ile yaptığı lisans devri sözleşmesini tek taraflı bozma hakkını kazanacak. Uzanlar`ın GSM devri sırasında imzaladıkları sözleşmeye göre, Türkiye`de GSM lisansı alan şirketlerin en az yüzde 51 hissesine Türk vatandaşlarının sahip olması gerekiyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi