Uzanlar için Petkim’de yolun sonu

28.07.2003 - 09:55 | Son Güncelleme :


BDDK`nın Adabank yönetimini değiştirmesiyle Petkim`in Uzan Grubu`na satışı için son kapı da kapanmış oldu. İhaleyi alan Standart Kimya`nın sözleşme imzalamak için son yaptığı teklifin de ikinci bir gizli yazıyla reddedildiği ve ayrıca idareye gelir kaydedilecek 10 milyon dolarlık geçici teminatın süreç sonunda BDDK`dan isteneceği öğrenildi.

BDDK`nın Adabank yönetimini değiştirmesiyle Petkim`in Uzan Grubu`na satışı için son kapı da kapandı. İhaleyi alan STandart Kimya`nın sözleşme imzalamak için yaptığı son teklifin de ikinci bir gizli yazıyla reddedildiği ve ayrıca idareye gelir kaydedilecek 10 milyon dolarlık geçici teminatın süreç sonunda BDDK`dan isteneceği öğrenildi.

Hürriyet`in edindiği bilgiye göre Petkim süreci bu hafta içinde şöyle gelişti: 23 Temmuz günü Uzan Grubu`na ait Standart Kimya, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`na ilettiği sözleşme teklifini açıkladı. Adabank`tan teminat mektubunu kabul ettiremeyen grup, vereceği peşinatı 242 milyon dolardan 305 milyon dolara çıkartırken, çoğunluk hissenin kamu kontrolünü sağlayacak hisse rehni, ikinci dernece rehinler dışında kamu kurumlarından alacakların şarta bağlı temliki, malvarlığı üzerinde ipotek veya ticari işletme rehni kurulması, kefalet verilmesi mekanizmalarının tartışılmaya açık olunduğu yönünde bir teklif getirdi.

İKİNCİ RET

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, çarşamba günü açıklanan bu teklife jet hızıyla gizli bir yazı ile yanıt verdi. Yazıda, tüm bu tekliflere karşın, risk temerküzünün (yoğunlaşması) devam etmesi nedeniyle, ne suretle olursa olsun Adabank`tan teminat mektubu kabul edilmeyeceği bildirildi. Ayrıca idarenin şartnamede bulunan made nedeniyle bunu yapmaya hakkı olduğu da kayda geçirildi.

İkinci ret yazısının gitmesinin ardından da önceki akşam BDDK`nın Adabank operasyonu başladı. Bu operasyonla zaten zorda olan Petkim satışı çıkmaza girerken, satışın iptali halinde idareye gelir kaydedilecek 10 milyon dolarlık geçici teminat mektubunun da Adabank`tan verildiği ortaya çıktı. Bu nedenle bir aylık süre dolup da satış iptal edildikten sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın Adabank tüzel kişiliğine hitaben ancak yönetim değiştiği için aslında BDDK`ya olacak bir yazı ile 14 trilyon lirayı aşkın bu parayı isteyeceği öğrenildi.

Yanıt gelmemesi durumunda bu kez doğrudan BDDK`ya konunun aktarılacağı, eğer operasyon yönetim değişikliği ile kalmaz ve bankaya bütünüyle el konulursa TMSF`ye konunun bildirileceğe belirtildi. Buna karşın eğer BDDK, parayı ödeyemeyeceğini söylerse Özelleştirme İdaresi`nin ‘‘başka bir devlet kurumunu sıkıntıya sokmama’’ düşüncesiyle para için ısrarlı olmayacağı öğrenildi. Bu yaklaşımın özelleştirme borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda Deniz Nakliyat`ın teminat mektubunun batan bir bankadan olması nedeniyle yaşanan süreçte de yaşandığı örneği verildi.

OLAN İDAREYE OLDU

Öte yandan Petkim`le ilgili mevcut süreç, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nı zararlı çıkaracak. 1987`de kapsama alınan ve bir türlü özelleştirilemeyen kuruluş için son ihalede de yeterli sayıda talip çıkmamıştı. Tekrar ihaleye çıkılması durumunda rakamın düşmesinin büyük olasılık olduğu özelleştirme yetkilileri tarafından da belirtilmişti. BDDK vermezse idarenin hakkı olan 10 milyon dolarlık geçici teminat da alınamayacak. Ayrıca bu yılın ilk büyük özelleştirmesi olan PETKİM, 4 milyar dolarlık yıllık hedefi olan hükümet için çok önemli görülüyordu.

BDDK: Sanki suçu banka sahipleri değil biz işledik

Uzanlar`ın İmar Bankası`nda yaptıkları yolsuzlukların dünya basınındaki yankıları devam ediyor. Finans çevrelerinin prestijli gazetesi Financial Times BDDK Başkan Yardımcısı Ceyda Pazarbaşıoğlu`yla yapılan bir görüşmeyi yayınladı. Pazarcıbaşıoğlu`nun hükümetten BDDK`ya açık destek vermesini istediğini bildiren FT, bağımsız BDDK`nın yaşanan son olayda bazı politikacılar tarafından suçlandığını ve eleştirildiğini kaydetti. FT Pazarcıbaşıoğlu`nun şu görüşlerine yer verdi: ‘‘Biz bu olanlardan hangi dersleri çıkarabileceğimize bakmalıyız fakat eleştirilerden ortada çıkan izlenim, sanki banka sahipleri değil de BDDK`a suçu işlemiş gibi.’’

Ya peşin ödeyecek ya da başka teminat bulacak

Gelinen noktada Petkim satışının gerçekleşmesi için 6 Ağustos saat 17.00`ye kadar yerine getirilmesi gereken iki hayali olasılık kaldı. Birinci olasılık Standart Kimya`nın satış rakamını peşin ödemesi. Peşin ödemede yüzde 10 indirim olduğu için 605 milyon teklif eden şirketin, 544 milyon 500 bin dolar peşin ödemesi ile satış mümkün olabilecek. Ancak ÇEAŞ, Kepez, İmar Bankası ve Adabank operasyonları ile birlikte malvarlığına ihtiyati tedbir kararı konulan grup için bunun gerçekleşmesi olası bulunmuyor.

İkinci olasılıkta da 242 milyon dolar peşinatla birlikte başka bir bankadan 363 milyon dolarlık teminat getirilmesi halinde satış gerçekleşebilecek. Uzan Grubu Başkanı Kemal Uzan, Özelleştirme İdaresi ile yaptığı pazarlıklarda bizzat kendisi yurt içi veya dışından başka bir yerden teminat mektubu getirmesinin mümkün olmadığını kabul etmişti.
 

Hisse Başarıyla eklendi