Üreticiye göre `eh` tüccara göre iyi fiyat

11.07.2007 - 11:28 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Hükümetin açıkladığı 5.15 YTL`lik fındık alım fiyatı ve kademeli fiyat uygulamasına geçiş, üreticilerden farklı tepkiler gördü. Fiskobirlik fiyatı olumlu, TZD olumsuz karşıladığını açıkladı.
Tüccarlar da fiyatı olumlu bulurken ödemelerin zamanında yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Tarım Bakanı Mehdi Eker`in önceki akşam yaptığı açıklamaya göre fındık alım fiyatı geçen seneye göre yüzde 29 artarak 5.15 YTL oldu. Giresun kalite fındıkta ağustos ve eylül için 5.15 YTL olarak açıklanan alım fiyatı, ekimde 5.20 YTL, kasımda 5.25 YTL, aralıkta 5.30 YTL, ocakta 5.35 YTL olacak. Üreticiler bu fiyatları şöyle değerlendirdi:

`Üretim düşecek`


Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy:
Fiyat tatmin edici. Ancak önemli olan vatandaş mahsulü sattığında ödemelerin zamanında yapılıp yapılamayacağı. Fındık fiyatını siyasi ve seçim süreci olarak değerlendirmemek lazım. Kazanan fındık üreticisi olacak. Önemli olan fındık fiyatlarının sonraki dönemde de istikrarlı bir şekilde sürdürülebilmesi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin:
5.15 YTL`lik fiyatı yeterli bulmadık. Bunlar 3 yıl öncesinin fiyatları. Dünya piyasalarında fındığın kilosu 7 YTL. Bu yıl fındık üretimi geçen yıla göre 150 - 160 bin ton daha düşük kalacak, bu bile tek başına fiyatları yüksek tutmak için yeterli bir neden.

Fiskobirlik Yön. Kur. Başkanı Yaşar Pamuk:
Açıklanan fiyatı olumlu bulduk. TMO`nun diğer tarım ürünleri alımı için yaptığı artış ortada. Fındığa diğer tarım ürünlerine göre daha yüksek fiyat verildi. Fiyatlar da her ay kademeli olarak artacak. 2005-2006 ürününde sıkıntı yaşayan üretici, yeni alım sezonda artık bunu yaşamayacak.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı:
Fiyat bizi ne üzdü, ne de güldürdü. 2007 ürünü için beklentimiz 6 YTL`ydi. Yeni ürün fındığın kilogramının maliyeti 4.59 YTL olarak belirlenmişti. Buna göre fındığa verilen fiyatı az buluyoruz, ancak geçen yıl TMO devreye girmeden serbest piyasada fındık 2.50 YTL`ye satılıyordu. Şimdi ise yüzde 100 artışla 5.00 YTL`den satılacak, bundan memnunuz.

`Beklenti 6 YTL`ydi`

Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar:
5.15 YTL`lik fiyatı yetersiz buluyoruz. Fındık fiyatının, maliyetinin üzerine yüzde 25 kâr ile yüzde 20-30 yaşam payı koyularak açıklanması gerekirdi. Açıklanan fiyat, maliyeti karşılamıyor. Ayrıca AKP iktidarının bize göre yetersiz olan bu fiyattan bile alım garantisi yok. Çünkü, devletin üreticiye 2004 ürününden 254 milyon YTL don afetinden borcu bulunuyor. Üretici onlara nasıl güvenecek.
 

Hisse Başarıyla eklendi