Üretici 260 bin ton fındık sattı

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İç piyasada ağustos ayında başlayan fındık alımlarıyla, 1 Eylül`de başlayan 2000-2001 ihraç sezonunda istikrar sürüyor. İç piyasada Fiskobirlik`in alımlarca peşin ödeme yaparak kampanyayı sürdürmesinin etkisiyle serbest piyasada yükselmeye başlayan fındık fiyatı 50 randımanlı kabuklu tombul fındıkta 960 bin liranın üzerinde bulunuyor. Bu fiyat Giresun kaliteli fındıklarda 1 milyon liranın üzerine kadar çıkıyor. Fiskobirlik`in üreticilerden bugüne kadar 85 bin dolayında kabuklu fındık alarak yaklaşık 90 trilyon liranın üzerinde ödemede bulunması piyasayı olumlu etkiyor. Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Girav, sezon öncesinde ilgili kuruluşların görüşmeleri alınarak belirlenen politikaların sürdürülmesinin
piyasaya istikrar getireceğini hatırlatarak şunları söyledi:


Tüccarın da piyasada 160 bin tonu aşkın bir alım yaptığını tahmin ediyoruz Böylelikle üreticinin elinden 250 bin tona yakın kabuklu fındığın çıkması söz konusudur. Geri kalan ürün için Fiskobirlik alımlarını sürdürürken, üreticinin de kontrollü bir şekilde piyasaya ürün getirmeye devam etmesi sevindiricidir.
Dış piyasada standart naturel iç fındığın kentalinin 320 - 330 dolar arasında işlem gördüğünü hatırlatan Cirav, şöyle devam etti:


Geçmişte uygulanan yanlış politikalardan dolayı, bu sezona göre önceki sezonlarda daha fazla ihracat yapmıştı. Bu sezonun geride kalan bölümündeki ihracatta 525 oranında bir azalma söz konusudur. Bu miktar 2000-2001 sezonunda daha az fındık ihraç edilecek anlamına gelmez. Önümüzde yaklaşık 10 aylık bir ihraç dönemi daha var. Bu dönemde ihraç edilecek fındık miktarında artış olacaktır. 210-220 bin ton civarında iç fındığın ihraç edilmesini bekliyoruz. Bu ihracat yapılırken fiyatlar yükselecektir.

Cirav, istikrarın devamı için, uygulanan politikalardan taviz verilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi