Ufukta not indirimi var mı?

11.02.2014 - 09:58 | Son Güncelleme :

S&P Başanalisti Frank Gill, `Hemen bir not indirimi olmayacak` dedi

https://i.bigpara.com/i/55big/standard-poors.jpg

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/standard-poors.jpg" align="right">Cuma günü Türkiye’nin görünümünü düşüren Standard & Poor’s’un (S&P) Başanalisti Frank Gill, “Hemen bir not indirimi olmayacak” dedi.

CNBC-e’ye kararın gerekçelerini anlatan Gill, “Daha fazla uzun vadeli finansmanla cari açığın karşılanacağını düşünüyorduk, bu gerçekleşmedi. Eğer ekonomik performansa bakarsak, 2013’ün ilk üç çeyreğinde büyümeyi özel tüketimi ve kamu yatırımları ve aynı kamu harcamalarının tetiklediğini; ancak yatırımın yeterli olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Gill şunları söyledi: “Buradaki döngü aşağı yönlü gitmekte. Aynı zamanda çok karmaşık bir ortam da var. Faizlerin artırılması büyüme için risk oluşturuyor. Çok düşük bir tasarruf oranı var Türkiye’de. Güçlü bir büyümeyi de fazla dış açık vermeden sürdürmek zor görünüyor.”

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

“Cari açığın bu yıl azalabileceğini öngörüyoruz” diyen Gill, “Ama bu büyümenin yüzde 2’nin biraz üzerinde kalması pahasına yapılacak” dedi.

Gözden geçirme mayısta

Türkiye’nin gözden geçirmesinin normalde mayısta yapılacağının hatırlatılması üzerine Frank Gill, “Ön değerlendirme yapma iznimiz var” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Gill, mayısta bir gözden geçirme daha yapacaklarını belirterek, “Görünümün anlamı şu: Önümüzdeki 12 ay boyunca yüksek olasılıkla kredi notu aynı şekilde kalacak” dedi. Gill, negatif görünümün anlamının 12 ayın içinde not indirimi gelebilmesi demek olduğunu söyledi.

S&P’nin görünüm kararında siyasetin etkili olup olmadığının sorulması üzerine Gill, “Biz uygulanan politikalara bakıyoruz siyasete bakmıyoruz” yanıtını verdi.

BIST’teki DÜŞÜŞ % 0.87 OLDU...

Geçen hafta liranın değer kazanmasının sağladığı destek ile yüzde 4.5 yükselişle kapatan BIST endeksi, Türkiye’nin kredi notu görünümünün cuma akşamı S&P tarafından negatife indirilmesinin etkisiyle dün yüzde 0.87 geriledi. Gün boyunca dar bir bantta seyir izleyen BIST endeksi, günü 64.050 puandan kapattı. Dolar ise 2.21-2.23 aralığında işlem gördü.

 

Hisse Başarıyla eklendi