Ücrete Çözüm Arayışı

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hükümet, kamuda yaşanan ücret dengesizliğini, enflasyonla mücadele programı nedeniyle gideremeyince, kurumlar bütçe dışı imkânlarla çözüm yollarına gidiyor


Kamu çalışanları ücret zamlarında `hedef enflasyon` baz alınırken, düşük ücretlerin getirdiği sıkıntılar da bütçe dışı imkânlarla aşılmaya çalışılıyor. Sağlık Bakanlığı personeline döner sermaye gelirlerinden daha fazla pay verilmesi planlanırken, gümrükler personeline `bayram ikramiyesi` adı altında bütçe dışı kaynaklardan maaş katkısı yapıldı. Hükümetin aldığı yetki kanunuyla düzetmeyi amaçladığı, kamudaki ücret dengesizliği, uygulanmakta olan Enflasyonla Mücadele Programı`na takıldı. Çıkartılan yetki yasası, ücret dengesizliği bir çırpıda giderilemeyince ve kapsam genişleme tehlikesi de devreye girince kullanılamadı. Yasa da daha sonra iptal edildi. Hükümet, yine bir yetki yasası çıkartmayı hedefliyor. Ancak, ücretlerle ilgili düzenleme yapmanın faturasının kabarık olacağına dikkat çekiliyor. Ücret dengesizliği sürerken, 657 sayılı devlet memurları kapsamında çalışanlar eylemlere başladı. Yüzde 10`luk zam tepkisinin ardından doktorların eylemleri geldi. Ancak, hükümet zam kararından taviz vermedi. Düşük ve kendi içinde dengesizlikleri barındıran maaş ayarlamaları ise kuruluşları `bütçe dışı` imkânları kullandırmaya yöneltti. İlk girişim, doktorların eylemini haklı bulan Sağlık Bakanı Osman Durmuş`tan geldi. Döner sermaye gelirlerinden pay verilmesi yasa tasarısı TBMM`de görüşülmeye başlandı. Sağlık personeli-ne maaşlarının lüzde 80`i ile yüzde 100`ünü aşmayacak oranlarda ek ödeme yapılması öngörülüyor.


GÜMRÜKLERDE İKRAMİYE;

Sağlık Bakanlığı, bütçe dışı döner sermaye imkânlarını kullanarak maaşlarda iyileşme yapmaya hazırlanırken, Gümrükler Genel Müdürlüğü de merkez teşkilatında bin 400`e yakın personeline `bayram ikramiyesi` adı altında ödeme yaptı. Düşük maaş alan memurlara 200 milyon, üst düzeydeki personele de 150 milyon lira ödenmesi kararlaştırıldı. Gümrükler, bu ödemeleri `fazla mesai` kapsamında gümrüklerde sağlanan ek gelirler ile karşılarken, taşra teşkilatında görev yapan memurların da fazla mesai ücretlerinde iyileştirmeler yapılıyor.
2001 yılı yüzde 10 zammıyla kamuda 150 milyon liradan başlayan maaşlar, ortalama memurlarda 170-250 milyon arasında değişiyor. Yeni doktor 326 milyon lira, öğretmen 225 milyon lira, polis memuru 283 milyon lira ücret alıyor. Bütçe dışı imkânlarla başlayan düzenlemelerin, diğer memurları da harekete geçireceği belirtiliyor. Yargı, eğitim ve polis teşkilatında da uzun bir süredir, ücret düzenlemesi yapılması isteniyor. (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi