Üç KİT Özelleşiyor

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Devlet Bakanı Gürel`e rağmen Eti Holding, Makine Kimya`nın bazı fabrikaları ve Türk Şeker özelleştirme kapsamına alınıyor

Enflasyonla Mücadele Programı`nın en önemli desteklerinden biri olan özelleştirme gelirlerinin artırılması hedeflenirken, özelleştirme portföyü de genişletiliyor.

21 Aralık`ta Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetiminde ele alınacak olan ek niyet mektubu, özelleştirilecek kuruluşlar listesini de genişletiyor. IMF ile Hazine ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalarda, özelleştirme kapsamına, 3 dev Kamu İktisadi Kuruluşu`nun (KİT) daha eklenmesi öngörüldü. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu`nun stratejik nitelikte olmayan bazı fabrikaları ile Eti Holding ve Türk Şeker Şirketi özelleştirme kapsamına alınacak kuruluşlar arasında yer alıyor.

Eti Holding`in bağlı olduğu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel`in, stratejik önemdeki bor tuzlarının satışına karşı çıktığı için Başbakan Bülent Ecevit`ten geri çekilmesini istediği Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararlarının henüz geri çekilmediği ve niyet mektubunda da bu yönde bir düzenleme yapılmadığı öğrenildi. Yetkililer, özelleştirme kapsamına alınması ile özelleştirme programının farklı şeyler olduğunu vurularken, Eti Holding statüsünde herhangi bir değişiklik olmayacağını söylediler. Yetkililer, stratejik öneme haiz madenlerin satışının Anayasa`da da yasaklandığına dikkat çekerek, bu çerçevede özelleştirme kapsamına ÖİB`in önerileri çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla alınabileceğini, satış yerine işletme hakkı gibi yollara başvurulabileceğini belirttiler.

Üç yıllık Enflasyonla Mücadele Programı süresince toplam 18 milyar dolarlık özelleştirmenin hedeflendiği, bu hedefe ulaşabilmek için özelleştirilecek kuruluş sayısının da her gözden geçirme dönemi içinde yeniden ele alınarak yeni kuruluşların portföye ekleneceği belirtildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen özelleştirme programında bugüne kadar 212 KİT ve bağlı kuruluş ile kamu hissesi bulunan kuruluş kapsama alındı. 162 kuruluşun özelleştirme çalışmaları tamamlanırken, 143 kuruluşta hiç kamu payı kalmadı. Özelleştirme portföyünde, halen 48 kuruluş var ve bunlardan 28`inde kamu payı yüzde 50`nin üzerinde bulunuyor. (RADİKAL)
 

Hisse Başarıyla eklendi