Tuzla`da işçiler isyanda: Bıçak artık kemiğe dayandı

19.02.2008 - 09:39 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Tuzla`daki tersanelerde önceki gün Mikail Kavak isimli işçinin ölmesi üzerine işçiler dün yine eylem yaptı. CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen ve çetin Soysal`ın da destek verdiği eylemde işçiler Bıçak kemiğe dayandı derken, milletvekillerinin öncülüğünde bir komisyon kurulmasına karar verildi.
Mimar, mühendis odaları, hukukçular ve milletvekillerinden oluşan komisyon pazartesi günü son kazanın meydana geldiği Desan Tersanesi`nde incelemelere başlayacak. Tuzla`daki Desan Tersanesi`nde kaynakçı olarak çalışan 25 yaşındaki Mikail Kavak`ın ölümü tersanelerde son bir yılda meydana gelen 16. ölümdü.

`Eksikleri biliyoruz`
Kısa aralıklarla yaralanma ve ölüm haberlerinin geldiği Tuzla`da işçiler dün yine eylemleydi. Yaklaşık 50 işçiyle birlikte CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen, Çetin Soysal sabah saatlerinde kazanın meydana geldiği Desan Tersanesi önünde toplandı. İşçilerin ellerinde `Cinayetlere son`, `Sorumlular yargılansın`, `Taşeronluk sistemi kaldırılsın`, `İşçiler birleşin, ölümleri durdurun` yazılı dövizler vardı. Basın açıklamasına hazırlanıldığı sırada tersanenin yönetim kurulu üyelerinden Muhsin Divan kalabalığın yanına geldi.
Divan, tersanelerde yaklaşık 40 bin kişinin çalıştığını belirterek, şunları söyledi: Bu bölge uzun yıllar atıl kaldı. Daha sonra yapılan girişimlerle giderek büyüdü. Sosyal politikalarda taşeronluk sistemine düzenlemeler eksik kaldı. Dün Anadolu`ndan gelenler yarın gemide çalışmaya başlıyor.

Elektrikten ölüm ilkeldir
İşçilerin iş sağlığı ve iş güvenliği bakımından eğitilmesi gerekiyor. Biz de mükemmel değiliz, eksikler var. Desan olarak işbirliği yapmaya hazırız. Divan açıklamalarını sürdürerken işçilerden biri `güvensiz çalışıyoruz` diye müdahale etti. Bunun üzerine Divan da işçiye Eksikleri bize gösterin. Beraber tamamlayalım dedi.
Kısa süren bu tartışmadan sonra işçiler basın açıklaması yaptı. Limter-İş Sendikası Başkanı Cem Dinç şunları söyledi: Tersanelerde söz hükmünü yitirmiş, bıçak kemiğe dayanmıştır. İş cinayetlerinin durdurulmasını, sorumluların yargılanması için, kamuoyunu duyarlı olmaya çağrıyoruz. Biz Tuzla`daki tersanelerin tümünün denetlenmesi için, bir inceleme komisyonu kurulmasını istiyoruz. Bunun için her türlü dayanışmaya açığız.
CHP milletvekili Mehmet Sevigen Biz destek için buradayız. Tersanelerde ağır işçiliğin tecrübesiz işçilerle yapılması sürerse ölümler de devam eder derken, Çetin Soysal da İş güvenliği ve iş sağlığı için ölen bir işçinin hayatı tüm işyerlerinden önemlidir.
Bunun için örgütlenme hakkı sağlanmalı. Elektrik çarpması ilkel bir ölümdür. Bu kabul edilemez diye konuştu. İstanbul Mimarlar ve Mühendisler Odası adına konuşan Çetin Durukanoğlu ise Biz daha önce Gemi İnşaat Sanayicileri Birliği`ne (GİSBİR) denetimler için komisyon kurulması için başvurduk. Ama olumsuz yanıt aldık. Ölümlere karşı durmak için komisyon kurulmalı dedi.

Komisyon kurulacak
Basın açıklamasından sonra Muhsin Divan, işçi temsilcileri, milletvekillerini işyerinde inceleme yapılması için davet etti. Tersanede toplantıda eksiklerin saptanması ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak için komisyon kurulmasına karar verildi. Buna göre, işveren, işci temsileri, milletvekilleri, doktor, avukat, mimar, mühendis ve akademisyenlerden oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyon ilk olarak pazartesi günü Desan Tersanesi`nde incelemelere başlayacak ve eksikleri raporlaştıracak.

`Yeni başlayan işçi ölüyor`
Daha sonra heyet işçi Mikail Kavak`ın öldüğü yeri inceledi. Kavak, bir geminin ön tarafında kaynak yaparken, elektrik çarpması sonucu ölmüştü. Çevredeki işçilerden Hüseyin Çelik, şunları anlattı: Taşeron firmalar duyarsız. Ölenler için `ölürse ölsün, taşeron için işçi çok` diyorlar. Taşeronun işçilerle ve onların güvenliğiyle ilgili denetimi yok.

`Uyarı fayda etmiyor`
Operatör Fatih Şeref ise, Ben işçileri emniyet kemeri takması için uyarıyorum. Taşeron firmaları uyarıyorum. Ama önlem alınmıyor. Kazalar daha çok yeni mesleğe başlayan yardımcılarda oluyor. Zaten gemiyi tanımayan işçinin gemiye çıkması çok tehlikeli dedi. Kubilay Kızılsakal`sa tersanelerden `ramak kala kartı` diye bir sistem olduğunu belirterek şöyle dedi: İşçiler gözüne çarpan tehlikeleri kartlara yazlip, amirlere veriyorlar. Bununla tehkileri önlemeye çalışıyoruz. Ama yeterli olmuyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi