Turner`dan 34 milyon $

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ünlü medya patronu Ted Turner, ABD`nin BM`ye ödemekte direndiği borcunun bir kısmını, bir kez daha kişisel servetinden yapacağı bağışla ödemeyi önerdi.


Birleşmiş Milletler`e üye ülkeler, ABD`nin BM`ye ödemelerinde önemli ölçüde kesintiye gidilmesi konusunda anlaştı. Anlaşmanın gerçekleşmesinde kilit rolü, Washington`un kuruluşa olan borçlarını ödemesine destek olmaya karar veren ABD`li medya patronu Ted Turner`ın oynadığı kaydediliyor.

İngiltere`nin BM Büyükelçisi Sir Jeremy Greenstock, resmi olmayan bir anlaşmaya vardıklarını, bunun, nihayi anlaşmaya yakın oldukları anlamına geldiğini söyledi. Anlaşmanın kesinleşmesinin CNN televizyonun da patronu olan Turner`ın, ABD`nin BM`ye olan borcunun 34 milyon dolarlık kısmını ödemesine bağlı olduğu ifade ediliyor. BM`nin, ABD`den 926 milyon dolar alacağı olduğu kaydediliyor. Eğer Turner`ın teklifi kabul edilirse, ABD`li medya patronu ülkesine BM borçları konusunda ikinci kez arka çıkmış olacak. Turner, bağışı yaparken İstediğim hayatı zaten yaşıyorum. Geçen yılbaşı 2 milyar dolarım vardı; bu yılsa 3. Aradaki farkı bağışlamak benim hayatımı değiştirmeyecek demişti.

ABD, BM bütçesine katkı payının, normal bütçe giderlerinde yüzde 25`ten yüzde 22`ye, barış gücü operasyonlarındaki giderlerde ise yüzde 30`dan yüzde 26 ya da 27`ye düşürülmesini istiyor. Amerikan Kongresi, BM bütçe payı düşürülünceye kadar kuruluşa olan 1,5 milyon dolarlık borcunu ödemeyi reddetmişti. Kongre, ABD`nin zaten fazlasıyla barış gücü operasyonlarına maddi destek verdiğini ve bu nedenle fazladan para vermesinin gereksiz olduğunu söylemişti. BM, maddi imkansızlıklar nedeniyle bir türlü düzlüğe çıkamıyor. BM`nin yıllık gideri 1.25 milyar dolar ve bunun karşılanmasında sürekli güçlük yaşanıyor. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi