Türkiye'den çıkış hazırlıklarını hızlandırdı

20.04.2015 - 12:01 | Son Güncelleme :

Kendisini "dünyanın yerel bankası" olarak adlandıran İngiliz bankası HSBC, Türkiye'den çıkış planlarını hızlandırdı

https://i.bigpara.com/i/55big/HSBC_650_78.jpg

Bankanın iş modelini değiştireceği ve aralarında Türkiye ve Brezilya'nın da bulunduğu yükselen piyasa ülkelerinden çekileceği öğrenildi.

Bankanın, Türkiye'deki operasyonlarını elden çıkarmak için alıcı aradığı belirtildi.

Piyasa değeri açısından Avrupa'nın en büyük bankası olan HSBC, son 20 yıl içerisinde 80'in üzerine ülkede stratejik mevcudiyet kazanmaya çalışmıştı. Ancak bir dizi skandal ve son 5 yılın en düşük yıllık kârından sonra bankanın küçülmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Bankaya yakın kaynaklar, yeni stratejik plana göre Türkiye ve Brezilya'da perakende bankacılık faaliyetlerine son verileceğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

CnnTürk'ten Metin Güneş'in haberine göre; bankanın ana faaliyet alanlarından biri olan yatırım bankacılığının bazı bölümlerinde de kesinitiye gidilecek.

HSBC, İsviçre'deki özel bankası kanalıyla 2005 ve 2007 yılları arasında on binlerce zengin müşterisinin vergi kaçırmasını sağladığı gerekçesiyle İngiltere Parlamentosu tarafından sert eleştirilere hedef olmuştu.

İsviçre skandalı sonrası, bankanın icra kurulu başkanı Stuart Gulliver, 10'un üzerinde ülkeden çekileceklerini duyurmuştu.

Bankanın en büyük 20 hissedarından biri, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Hala her perakende bankacılık piyasasında olmak zorundalar mı? Brezilya'da dört numaralı banka ya da Türkiye'de daha da küçük bir banka olarak mücadele etmek zorundalar mı? Büyük soru işaretleri var" dedi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde bankanın yıllık sonuçları konusunda uzmanlarla görüş alışverişinde bulunan Gulliver, "en büyük sorunların" Meksika, Brezilya, ABD ve Türkiye'deki operasyonları olduğunu ve bunların gözden geçirileceğini söyledi.

Gulliver'a yakın kaynaklar, bankanın Brezilya ve Türkiye'de perakende bankacılıktan çekimeyi planladığını söyledi. Bir bankacı, HSBC'nin zarar eden Türkiye operasyonunun büyük bir bölümü için şimdiden potansiyel alıcı aradığını söyledi. 

Haberin Devamı

Banka geçtiğimiz yıl Türkiye'deki 300 şubeli perakende operasyonundan 155 milyon dolar zarar etmişti.

 

Hisse Başarıyla eklendi