Türkiye, yoksulluğu önlemede önemli

11.07.2007 - 10:20 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı Haya Raşid el Halife, Dünyada her beş saniyede bir kişi açlıktan ölüyor. Küresel yoksulluk şaka değil. Türkiye bunun engellemesi için en güçlü inisiyatifi alan ülkelerden biri dedi.

BM 61. Genel Kurul Başkanı Haya Raşid El Halife, sorularımızı şöyle yanıtladı:

En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Her 5 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor ve bu bir şaka değil. Bunu sürekli dünya gündeminde tutmalıyız. 2015’e kadar bu küresel adaletsizliği gidermek üzere bir program yaptık, ama çok çalışmalıyız.

Dışişleri Bakanı Gül ile konferans öncesi ne konuştunuz?

- Türkiye, çoğu Afrika’da yer alan bu ülkeleri en etkin şekilde destekleyen devlet. Medeniyetler İttifakı’nda da öyle. Dünyanın dört bir yanındaki doğal afetlerde Türkiye ilk yardıma koşan ülke oluyor. Sayın Gül ile Türkiye’nin küresel bazda pozitif rolünü görüştük. Ayrıca Ankara’nın Güvenlik Konseyi üyeliğini masaya yatırdık ve bu konuda desteğimi belirttim.

Bahreyn ve Kuveyt gibi Ortadoğu ülkelerinde yapılan kamuoyu araştırmaları, kadınların büyük çoğunluğunun seçme ve seçilme hakkı istemediğini ortaya koydu...

- Bu bir eğitim meselesi. Demokrasi, eğitimle el ele olmalı. Kalkınmak için kadınlara ihtiyacımız var. Bu bir seçim değil, mecburiyet. Türkiye bu dönüşümü 70 yıl önce yaptı, diğer İslam ülkeleri yeni başlıyor. Demokrasi ithal edilemez, yaşanır. 10-15 yıl sonra tüm Ortadoğu ülkeleri kendi özel şartlarında bunu başaracaktır.
 

Hisse Başarıyla eklendi