Türkiye`nin Kredi Notu Yükseltilebilir

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Kredi Notunun Yükseltilmesi, EKonomik Reformların Sürdürülmesi, Dövizde Uygulanan Çıpa Sisteminden, Yeni Sisteme Başarılı Bir Şekilde Geçilmesi ve Dış Borç Geri Ödeme Kapasitesi Gibi unsurlara Bağlı Olacak-Ekonomide Alınan Önlemler Yerinde Önlemler, Fakat Cari İşlemler Açığı İçin Talep Dengeleyici Önlemler Gerekiyor-Moody`s`in Ortalama Tüfe Tahmini, 2001 Yılı İçin Yüzde 18 Düzeylerinde Bulunuyor -Uluslararası Bankacılık Çevrelerine Göre, Türkiye`nin Kredi Notunun Yükseltilme İhtimali Yüksek

LONDRA (A.A)- 21.10.2000 Kredi derecelendirme (reyting) kuruluşu Moody`s, Türkiye`nin kredi notunun yükseltilmesinin, ``Ekonomik reformların sürdürülmesi, dövizde uygulanan çıpa sisteminden, gelecek yıl uygulanması hedeflenen yeni sisteme başarılı bir şekilde geçilmesi ve dış borç geri ödeme kapasitesi`` gibi unsurlara bağlı olacağını bildirdi. Moody`s, en son yaptığı analizinde, Türkiye`nin, notunun yükseltilmesi ihtimalinin bulunduğunu ve bu nedenle tüm önlemlerin yakından izlendiğini vurguladı.

-ÖNLEMLER YERİNDE...-

Analizde, ekonomide alınan önlemlerin genel olarak yerinde önlemler olduğu vurgulanırken, artan iç talep ve TL`deki değerlenme nedeniyle cari işlemler açığının yükseldiği, bunun için talep dengeleyici önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi.

-MAKRO EKONOMİK HEDEFLER...-

Enflasyon başta olmak üzere, bazı makro hedeflerde yıl sonu itibariyla kaymalar olacağı belirtilen analizde, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) cinsinden ortalama enflasyonun 2001 yılı için yüzde 18 düzeylerinde gerçekleşebileceği saptaması yapıldı. Moody`s, gayrı safi milli hasıla (GSMH) cinsinden büyümenin, bu yıl yüzde 5.6, gelecek yıl ise yüzde 5.2, yine GSMH cinsinden işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 7, gelecek yıl ise yüzde 6.3 düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Moodys`in tahminine göre, kamu sektörünün toplam borcunun gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSMH) oranı bu yıl yüzde 54, gelecek yıl ise yüzde 45 düzeylerinde olacak. Analizde, cari işlemler dengesinin, bu yıl GSYİH oranı itibariyla yüzde 4, 2001 yılında ise yüzde 3.8 oranında açık vereceği tahmini yapıldı.

-TÜRKİYE`NİN NOTU YÜKSELTİLEBİLİR...``

Bu arada, A.A muhabirinin görüştüğü uluslararası bankacılık analistleri, Türkiye`nin daha yüksek kredi notunu hakkettiğini ve birçok gelişmekte olan ülkenin notunu yükselten Moody`s`in, Türkiye`deki gelişmelere olumlu baktığını ve kredi notunu yükseltme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladılar. Analistler, Standard and Poor`s`un da Türkiye`deki gelişmelere olumlu baktığına işaret ediyorlar.
 

Hisse Başarıyla eklendi