Türkiye`nin gerçek durumunu yabancının kâr transferi belirler

04.02.2008 - 10:26 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Deloıtte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, Türkiye`ye gelen yabancı yatırımcının yaratılan katma değer sonucu ortaya çıkan kârı çekmek isteyebileceğini belirterek, Türkiye`nin gerçek durumunu aslında o çıkışlar belirleyecektir`` dedi. Gürer, Türkiye`ye son 3 yılda 50 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırım geldiğine değinerek, bu yabancı yatırımların Türkiye`de genişlediğini ve büyüdüğünü, söz konusu kuruluşların artık kazanç elde edeceklerini söyledi. Bundan sonra asıl dikkat edilmesi gereken konunun bu olduğuna dikkat çeken Gürer, şöyle devam etti:
İşte bu açıdan Türkiye olumsuz etkilenebilir. Yabancı yatırımcı, yaratılan katma değer sonucu ortaya çıkan kârı çekmek isteyecektir. O çıkışlar, aslında Türkiye`nin gerçek durumunu belirleyecek. Şu anda beklediğimiz çıkışların olmadığını görüyoruz. Ancak bunların geleceği günler de olacak. O zaman Türkiye`deki yönetimin, hükümetin daha akılcı birtakım adımları şimdiden planlaması, stratejik olarak konuya yaklaşması ve elde edilen kârların Türkiye`de kalacak şekilde bir cazibeye oturtulması bence en önemli konulardan biri.`` Gürer, artık fonların daha fırsatçı hareket ettiklerini ve köşeleri tutulmuş yerlere yerleşerek büyümeyi hedeflediklerini ifade ederek, şu görüşleri aktardı:

SIFIRDAN YATIRIM GELMEZ
Türkiye açısından artık bugün sıfırdan yatırım türü söz konusu olmayacak. En azından hayal ettiğimiz gibi... Ne olacak? Mesela Türkiye`de, sıfırdan gelip burada perakendede yatırım yapmaktansa bir şeyi alıp bunu takip eden 3 yıl içinde daha büyük bir dev haline getirme anlayışını gözlemliyoruz. Yani sıfırdan yatırım çok fazla olmayacak. Alımlar 2-3 misline çıkacak. Büyüme ve istihdam o zaman etkilenecek.``
 

Hisse Başarıyla eklendi