Türkiye`nin döviz rezervi yeterli

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin, hampetrol fiyatlarındaki artış ve ithal otomobile olan talep nedeniyle hızla büyüyen ithalatını, on ay boyunca karşılayabilecek tutarda rezerve sahip olduğu belirlendi. 15 Eylül itibariyle bankanın döviz rezervi 24 milyar 552 milyon dolar, altın rezervleri 1 milyar 10 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bankalar ile özel finans kurumlarının toplam rezervleri ise 15 milyar 945 milyon dolar düzeyinde oluştu. Böylece, toplam brüt rezerv 41 milyar 507 milyon dolara ulaştı.

Türkiye`nin bu yıl için 51 milyar dolar düzeyinde öngördüğü ithalat hedefi dikkate alınarak yapılan hesaplamada, Merkez Bankası`nın döviz ve altın rezervi ile bankalar ve özel finans kuruluşlarının toplam brüt rezervlerinin on aylık ithalatı karşılayabilecek düzeyde olduğu belirlendi. Bu, ithalatta ve cari açıktaki hızlı artışın sürmesi durumunda Türkiye`nin döviz rezervi açısından bir sorun yaşamayacağının göstergesi olarak tanımlanıyor. Geçen yıl sonunda ise Türkiye`nin 8.7 aylık ithalatını karşılayabilecek düzeyde rezervi bulunuyordu.

31 Aralık itibariyle toplam brüt rezervler 38 milyar 530 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Bunun, 23 milyar 177 milyon dolarını Merkez Bankası`nın döviz rezervi, 1 milyar 11 milyon dolarını altın rezervi oluşturmuştu. Ticari bankaların rezervi ise 14 milyar 342 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi