Türkiye ile uzlaşma mucize

29.11.2001 - 09:30 | Son Güncelleme :


Yunan basını, Türkiye ile ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği`ne (AGSK) ilişkin müzakerelerde, Ege ve Kıbrıs`ın, `Avrupa ordusunun` müdahale alanından çıkarılmasına ilişkin bir uzlaşma sağlandığı yolundaki haberlerin Atina`yı endişelendirdiğini yazdı.

Gazeteler, Atina`daki diplomatik çevrelerin, Yunanistan`ın bu gelişmeye kesinlikle karşı çıkacağını ve veto hakkını kullanmasının söz konusu olduğunu belirttiklerini yazdılar.

• To Vima gazetesi, Türkiye`nin vetosuyla Ege ve Kıbrıs`ın Avrupa ordusunun eylem alanından çıkarıldığını vurguladığı haberinde, Atina`nın bu alanda vetosunu kullanmakta kararlı olduğunu savundu.

• Katimerini gazetesi,``Avrupa ordusu için veto ile tehdit ediyoruz` başlığı altında, Atina`nın hem AB`de hem de NATO`da veto kullanmasının söz konusu olduğunu öne sürdü.

• AB`nin Türkiye ile yürüttüğü `gizli` görüşmelerde uzlaşmaya varıldığını savunan Elefteros Tipos gazetesi, bu uzlaşma sonucu Ege ve Kıbrıs`ın, `Gri Bölgeler` haline geldiklerini duyurdu.

• `Fesli Avrupa ordusu` başlığını kullanan Ethnos ise, ABD ve İngiltere`nin `tahrik edici` bir biçimde Türkiye`ye, Ege ve Kıbrıs`ın görev alanından çıkarılacağı garantisini verdiklerini savundu.

• Türkiye ile müzakerelerde, Ege ve Kıbrıs`ı Avrupa ordusunun görev alanı dışına çıkarılmasını ve Ankara`nın AGSK`nın karar mekanizmasına dahil olmasını sağlayacak bir formüle doğru gidildiğini yazan Elefterotipiya gazetesi, bu formülün, Avrupa gücünün NATO üyeleri arasındaki çatışmalara karışmaması ve Birleşmiş Milletler gözetimindeki uzlaşmazlıklar ve düzenlemelere taraf olmaması unsurlarını içerdiğini savundu.

Müzakerelerin henüz devam ettiğini ve Avrupa ordusuna ilişkin bir uzlaşma sağlanıp sağlanamadığının bilinmediğini yazan Ta Nea gazetesi ise Ankara kaynaklı haberlerin doğru olması halinde, Atina`nın veto kullanmaya zorlanacağını öne sürdü.

Belçika: Türkiye ile uzlaşma mucize
AB Dönem Başkanı Belçika`nın Başbakanı Guy Verhofstadt`ın, önceki gün Türkiye`deki temaslarından sonra, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunda `Ankara`nın tavır değiştirmediği` ve `Türkiye`yi ikna etmenin mucize olacağı` açıklandı. Belçika`da Başbakanlık yetkilileri, Başbakan Verhofstadt`ın Başbakan Bülent Ecevit`i `ikna edemediğini`, henüz `aradaki köprülerin yıkılmadığını` söylediler.
 

Hisse Başarıyla eklendi