Türkiye için uygun formül bulunamadı

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İngiltere`de yayımlanan haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist`te yer alan bir yazıda, Avrupa ordusu ve Türkiye`nin itirazları ele alındı. Oluşturulması planlanan Avrupa askeri gücü konusunda Türkiye`nin henüz ikna edilemediği belirtilen yazıda, NATO ve AB`nin de bu ülkeyi ikna etmek ve kendisini rahat hissetmesini sağlamak yolunda bir formül geliştiremedikleri kaydedildi.
Dergi, ABD`nin sırf Türkiye`yi ikna edebilmek için konuya başkan düzeyinde el attığını ve bunun, türünün ilk örneği bir müdahale olduğunu yazdı. Türkiye`nin stratejik önemi dikkate alındığında, bunun alışılmamış olmakla birlikte anlaşılabilir bir durum olduğuna işaret eden dergi, Türkiye`nin, Başbakanı Bülent Ecevit`in ağzından ABD Başkanı Bill Clinton`a verdiği yanıtın Türk halkı tarafından da desteklendiğini bildirdi.


The Economist, Türkiye`nin ikinci büyük kara ordusu ve her türlü savaş şartlarına hazır askeriyle NATO`nun en güçlü üyelerinden biri olduğunu hatırlatırken, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright`ın, Avrupa gücü oluşturulurken Türkiye de, Avrupa Birliği de, NATO da kendisini rahat ve güvenli hissedebilmeli diyerek hassas dengelerin altını çizdiğini belirtti. Dergi, daha sonra şu görüşe yer verdi:
Kısa vadede zararsız, ancak uzun vadede Türkiye`nin çıkarlarına zarar verebilecek olan Avrupa Birliği savunma planının gerçekleştirilmesinde Türkiye`nin zarar görmemesi için elindeki veto kartını çok iyi kullanması gerektiği yönünde ülkede güçlü bir inanış var. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi