Türkiye Dünyayı Tetikledi

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk bankacılık sektöründeki istikrarsızlık, uluslararası piyasaları da etkilemeye başladı...
Türkiye`de bankacılık sektöründeki sarsıntının yarattığı likidite sıkıntısı ve dolara hücum eğilimi, uluslararası piyasalarda da alarm verilmesine yolaçtı.

ABD Hazinesi`nin tahvil satışlarını değerlendiren analistler, Türkiye`deki kriz, piyasayı sarsıyor yorumu yaparken, Güney Kore ve Arjantin ile birlikte Türkiye de, uluslararası piyasalarda izlenmesi gereken üç sorunlu ülke olarak belirlendi.

Merrill Lynch şirketinin üst düzey mali analistlerinden David Horner, önceki gün Amerikan tahvil piyasasına ilişkin değerlendirmesinde, Makro bir bakışla, ABD ekonomisindeki yavaşlama eğilimi, teknoloji hisselerindeki düşüş, yüksek enerji fiyatları, hepsi de bir durgunluğun habercisi olabilir. Ayrıca Türkiye`nin devam eden iktisadi sorunları da, ABD Hazinesi`nin tahvil alım satımını etkilemeye başladı dedi.

Horner bu etkinin nedenini, ABD`ye en fazla borçlu ülkelerden biri olan Türkiye`nin, son dönemde piyasalardan yoğun biçimde dolar çekmesine bağladı.

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Connie Lotze dün Milliyet`e yaptığı açıklamada, Fon`un Türkiye`ye ilave kredi verme konusunda henüz bir kararı olmadığını yineledi, Ancak gelişmeler çok hızlı. Her an yeni bir tutum alabiliriz dedi.

Fon kaynaklarına göre, IMF ile Ankara arasındaki müzakerelerde, İlave Rezerv İmkanı denilen özel bir fonun devreye sokularak, Türkiye`ye taze para sağlanması da gündeme geldi. Ancak Washington`daki eğilim, böyle bir ek kredi yerine, Aralık`ın üçüncü haftasında, mevcut stand- by anlaşması kapsamında serbest bırakılması gündemde olan 600 milyon dolarlık iki kredi diliminin öne çekilmesinden yana.(MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi