Türkiye`den ABD`ye yazılım ihracı

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Telsoft, Abd`De Bir Ofis Açarak Türkiye`Den Abd`Ye Yazılım İhraç Etmeye Hazırlanıyor -Telsoft Genel Müdürü Şerif A. Beykoz: -Öncelikle Tüm Ürünlerimizi Abd`Ye Uyumlu Hale Getireceğiz

İSTANBUL (A.A) - 29.12.2000 - Serbest bölgedeki ilk yazılım şirketi olan Telsoft, ABD`de bir ofis açarak Türkiye`den bu ülkeye yazılım ihraç etmeye hazırlanıyor. Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi`nde 1992 yılında kurulan ve 1999 yılı ortalarına kadar ABD`li NewNet şirketine yazılım geliştiren Telsoft`un Genel Müdürü Şerif A. Beykoz, öncelikle tüm ürünleri ABD`ye uyumlu hale getireceklerini belirtti. Beykoz, Türkiye`deki telekom şirketleri az sayıda ve oldukça büyük. Bizim esas pazarımız orta ve küçük boy operatörler. ABD`de 1200`e yakın operatör var. Yakın zamanda ABD`de bir ofis açarak onlara geliştirdiğimiz Telsoft marka ürünleri sunmayı düşünüyoruz dedi. Ürünlerin genelde mobil operatörlere yönelik olduğunu ifade eden Beykoz, Kısa mesaj sistemini Türkiye`de ilk kuran firmayız. Tamamını yerli teknoloji ile gerçekleştirdik ve şu anda dünyanın 6-7 ülkesine sattık. Türkiye`de de bir operatörde var dedi. Bunun yanında Moldova ve Madagaskar`da çeşitli projeler yaptıklarını söyleyen Beykoz, Türk cumhuriyetleri ve KKTC`de de çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Beykoz şunları söyledi: Ürünlerimizden biri de bilgisayar ve telefon sistemlerinin entegrasyonuna yönelik sesli yanıt kayıt sistemleri. Bunun yanında arama takip sistemi ürünümüz var. Bu ürünle telefon sahtekarlığının önüne geçebilecek altyapıyı oluşturuyoruz. Şerif Beykoz, Telsoft`ta 25`i mühendis toplam 32 kişinin çalıştığını, bütün projelerin de TÜBİTAK destekli olduğunu kaydetti.

-YAZILIMDA TÜRKİYE ÇOK GEÇ KALDI-

Türkiye`nin yazılım konusunda çok geç kaldığını belirten Beykoz, bu alanda bir devlet politikası oluşturulmasının şart olduğunu vurguladı. Beykoz, Şirketler ile üniversiteler arasında bir eşgüdüm yok. Herkes kendi çapında birşeyler yapmaya çalışıyor dedi. Bilgisayar ve iletişim teknolojilerinde yetişmiş insan gücünün azlığına da dikkat çeken Beykoz, üniversitelerden her yıl mezun olan 500 mühendisin bu açığı karşılamada yetersiz kaldığını belirtti. Şu anda, sadece Almanya`da IT ile uğraşan 30 bin insana ihtiyaç var diyen Beykoz, açığın bir ölçüde kapatılması için kısa dönemli kursların açılabileceğini, Microsoft gibi 2-3 büyük şirketin Türkiye`de bir geliştirme merkezi üssü kurmalarının da bu açığı kapatmada etkili olabileceğini kaydetti.
 

Hisse Başarıyla eklendi