Türkiye`deki oteller rakiplerden daha ucuz

22.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Geceleme fiyatları, tur operatörlerinin katalog fiyatları üzerinden incelendi.Türkiye ile birlikte rakip ülkelerin de incelendiği çalışmada, Türkiye`de Akdeniz ve Ege bölgesindeki 2 ve 3 yıldızlı otel fiyatlarının Akdeniz bölgesindeki 8 ülkenin aynı kategorideki tesislerin ortalama fiyatlarına göre yüzde 30 ile yüzde 40 daha düşük olduğu ortaya çıktı.

İncelemeye göre, fiyat farkının tesisin sınıfı yükseldikçe kapandığı dikkat çekiyor. Örneğin 2 ve 3 yıldızlı otellerde fark yüzde 30 ile yüzde 40 arasında iken bu fark beş yıldızlı otellerde yüzde 10`a düşüyor. Buna göre, Türkiye`deki fiyatlar, yalnız alt standartlarda değil, farkın azaldığı 5 yıldızlı tesislerde bile ortalamanın altında kalıyor.

Turizm işletmecisi Zafer Cengiz, turizmgazetesi.com için aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 8 ülkeyi kapsayan tur operatörlerinin kataloglarında yer alan 564 otele ilişkin fiyatları karşılaştıran bir araştırma yaptı. Cengiz`in araştırmasında, 564 tesisin 315`inde yarım pansiyon üzerinden ilan edilen fiyatlar yüksek ve düşük sezon dönemlere göre ayrı ayrı inceleniyor.

Türkiye Akdeniz`in Mahmutpaşa`sı
Araştırmadan çıkan sonuçlara göre düşük sezonda, Türkiye`deki otel fiyatları, Akdeniz ülkelerindeki ortalama fiyatların yüzde 40 - 50 altında. Tur operatörleri, Türkiye`deki üç yıldızlı otelleri, ortalama bir gecelik 25 -30 marktan satarken, bu fiyatlar Tunus ve Fas`ta 40 - 50, İtalya`da 65 - 85 mark.

Bu durumda otel fiyatları itibariyle Akdeniz bölgesinin Pierre Carden`i İtalya ise Türkiye`ye ancak Mahmutpaşa rolü düşüyor.

Türkiye`deki dört yaldızlı otellerin ortalama fiyatı Akdeniz bölgesindeki ülkelerin dört yıldızlı otel fiyatlarının yüzde 35 altında.

Beş yıldızlı oteller karşılaştırıldığında, durumun nispeten Türkiye lehine düzeldiği, ancak yine de fiyatların ortalamanın yüzde 10 altında olduğu dikkat çekiyor.

Yüksek sezonda durum
Yüksek sezon dönemine ilişkin fiyatlar üzerinden inceleme yapıldığında ise, yüksek sezonda Türkiye`deki otellerin ortalama fiyatının Akdeniz ülkelerinin ortalama fiyatının yüzde 20 - 30 gerisinde olduğu görülüyor. Fark, üç yıldızlı otellerde daha da büyüyor. Kataloglarda yer alan Türkiye`deki üç yıldızlı otellerin ortalama fiyatının diğer Akdeniz ülkeleri ortalamasının yüzde 30 altında olduğu ortaya çıkıyor.

Tur operatörlerinin katologlarında, yüksek sezonda bu fark dört yıldızlı otellerde yüzde 20 iken, beş yıldızlı otellerde ise fiyat farkının kapandığı dikkat çekiyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi