Türkiye Coca - Cola borsaya geliyor

04.10.2002 - 09:44 | Son Güncelleme :


Türkiye Coca- Cola, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) kote olma kararı aldı. Karar, Türkiye ve dünya Coca - Cola yönetiminin ortak kararı olarak alındı. Şirketin yüzde 15 veya 20’sinin Nisan 2003’e kadar halka arzı planlanıyor. Yüzde 40’ı Anadolu Grubu’na ait olan şirketin hisselerinin halka arzını yurtdışında Salomon Smith Barney, yurtiçinde ise İş Yatırım Menkul Değerler gerçekleştirecek.

Ciro 650 milyon dolar

Türkiye Coca - Cola geçen yıl 650 milyon dolarlık ciro elde etti. Bu cironun 50 milyon doları Türkiye dışında üretim yapılan Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Kırgızistan’dan sağlandı.

Geçen yıl satışları yüzde 7 oranında düşen Coca - Cola bu yıl yüzde 6 oranında büyüme bekliyor.

Öte yandan Türkiye’de kişi başına düşen Coca - Cola tüketimi yılda 75 şişeyken tüketimin 20 şişe olduğu Türk Cumhuriyetleri’nde de satışlarda artış hedefleniyor.

En büyük ortak Efes

Anadolu Grubu ve yine grubun sahibi olduğu Efes İçecek ile birlikte Türkiye Coca - Cola’daki hisse payları yüzde 40. Anadolu Grubu’nun şirketteki payı yüzde 7, Efes’in ise yüzde 33.

Efes Grubu, yedi yıl önce aldığı stratejik kararla Coca - Cola’nın Türkiye’deki üretimini üstlendi.

Cola Cola İçecek Üretim A.Ş’nin Türkiye’de beş fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalarda yılda 300 milyon şişelik üretim kapatesi bulunuyor. Türkiye, Coca - Cola tüketiminde Avrupa pazarında altıncı, dünyada ise 17’inci sırada yer alıyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi