Türkiye arayı kapatıyor

09.08.2005 - 10:14 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/

Türkiye, OECD ülkeleri arasında Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan`ın ardından en ucuz beşinci ülke oldu

RADİKAL - ANKARA - Döviz kurlarındaki düşüş ve tek haneli oranlara inmesine rağmen diğer OECD ülkelerine göre hâlâ yüksek seyreden enflasyon, Türkiye`deki fiyat seviyesini diğer OECD ülkelerine giderek yaklaştırıyor. OECD ülkeleri Türkler için 9 YTL`yle 45 YTL arasında ucuzlarken, Türkiye yabancılar için kendi paralarıyla 1 birimle 21 birim arasında pahalandı. Bu gelişmeye rağmen Türkiye fiyat seviyesinde OECD`nin beşinci en düşük ülkesi olma özelliğini sürdürüyor.
OECD tarafından tüketici fiyatları baz alınarak hesaplanan `karşılaştırmalı fiyat düzeyi` çalışmasının Haziran 2005 sonuçları açıklandı. Buna göre OECD`nin en pahalı ülkesinin İzlanda, en ucuz ülkesinin de Slovakya olduğu belirlendi. Türkiye ise sıralamada Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan`ın ardından en ucuz beşinci ülke konumunda bulunuyor.
Türkiye`deki fiyat seviyesi 100 kabul edilerek oluşturulan fiyat seviyesi endeksine göre geçen yıl sonunda İsviçre`de 250 olan fiyat düzeyi, haziran ayı itibarıyla 205`e indi. Aynı dönemde Danimarka ve Norveç`in Türkiye`ye göre 246 olan fiyat seviyesi, bu yıl haziran ayında Danimarka`da 207`ye, Norveç`te ise 216`ya indi.

En büyük fark İzlanda`yla
Geçen yılın sonuna göre haziran itibarıyla Türkiye`nin de yabancılar için pahalılaştığı belirlendi. Türkiye OECD ülkeleriyle arasındaki fiyat farkını azaltsa da Türkiye`nin yabancı turistler açısından hâlâ `ucuz tatil cenneti`. Japonya, İsveç, İngiltere, Fransa, Hollanda, İtalya, Kanada ve ABD vatandaşları ülkelerinde 100 birim ödeyerek aldıkları bir mal ve hizmeti Türkiye`de bunun yarısını vererek alabiliyor. Satın alma gücü paritelerine göre Türkiye ile en büyük fiyat farkı, OECD`nin en pahalı ülkesi olan İzlanda arasında.

 

Hisse Başarıyla eklendi