Turkcell`e ABD`de dava açıldı.

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Turkcell`e kamuya arzda yanlış beyanda bulunulduğu iddiasıyla dava açıldı.


11 Temmuz’da piyasada işlem görmeye başlayan ve aynı gün Amerika New York Borsası’nda da işleme açılan Turkcell’in üzerindeki kara bulutlar o günden beri bir türlü dağılmıyor.

Amerika’da Karamehmet’in gongu vurmasıyla 17,60 dolardan işlem görmeye başlayan Turkcell hissesien yüksek 18,62 dolara kadar yükselerek bugüne kadar görebileceği en yüksek değere çıktı. Dün işlem gördüğü değer ise 7,13 dolar oldu. Senetlerin 10 Temmuz’dan bu yana gördüğü en düşük değer ise 5,62 dolar oldu.Yani Turkcell yatırımcılarını ilk günden itibaren yüzde 59 değer kaybına uğrattı.

Turkcell’in bu değer kaybı dolayısıyla kamuya arzda yanlış beyanda bulunulduğu iddiasıyla toplu dava açıldı. Davanın New York Güney Bölgesi Mahkemesinde açıldığı ve davacıların haklarının New Yorklu hukuk firması Rabin & Peckel IIp ile merkezi Florida`da bulunan Leo W.Desmond adlı avukatlık kuruluşunca savunulacağı öğrenildi. Söz konusu avukatlık kurulusları tarafından yapılan açıklamada, Turkcell`in, New York borsasında halka arzettiği hisse senetlerinin değerini, Türkiye`deki müsterilere sunulanın 30, bir olasılıkla da 100 kat fazlasıyla bildirdiği iddiası yer aldı.

Turkcell hisselerinden 10 Temmuz-21 Eylül tarihleri arasında satın alanların, toplu davaya taraf olmak üzere basvurmaları istendi. Hisse senedi sahiplerinin firmaya 2 subat 2001 tarihine kadar basvurmaları gerekiyor. Rabin & Peckel IIp firmasının 30 yıldanberi New York`ta karmasık ticari anlasmazlıklarla ilgili toplu davalar konusunda uzmanlastığı ve bu süre içerisinde hisse senedi sahiplerine yüz milyonlarca dolar para kazandırdığı bildiriliyor.

Ayrıca bugün İMKB’ye Turkcell’den gelen açıklamaya göre yerli ve yabancı basında yeralan habere göre halka arzesnasında belirtilen abonelerindeki azalış oranının cok daha yüksek gercekleştiği iddiası bulunuyor.Şirketin bu abone azalışıyla ilgili olarak yatırımcılarınıbilgilendirmediği, halka arz sırasında şirketin yatırımcıları yanlışbilgilendirdiği iddiasiyla açılan dava hakkında bilgi isteniyor. Dava ile ilgili olarak taraflarına henuz bir tebligatyapılmayan şirket konuyu yabancı basında çıkan haberlerdenöğreniyor.

Büyük umutlarla halka arz edilen Turkcell’in yüzü bir türlü gülmüyor. Önce hisselerinin değerinin yurtiçi ve yurtdışında yarı yarıya değer kaybetmesi, ardından büyük iddialarla pazara gelen GSM 1800 İş-Tim, ve daha sonrasında da Amerika’da açılan dava... Turkcell’in bunlara ne tepki vereceği merak konusu...

D-Finans
 

Hisse Başarıyla eklendi