Türk-Slovak Ekonomik Işbirliği: Türkiye`de İyi Bir Sanayi Potansiyeli Var

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Slovakya Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Masarık: -Slovakya`Nın Çok Ciddi Bir Sanayi Potansiyeli Var -İzto Başkan Vekili Balcı: -Çeşitli Sektörlerde İşbirliği Mümkün


İZMİR (A.A) - 13.12.2000- Slovakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Julius Masarık, Slovakya`nın çok ciddi bir sanayi potansiyeli bulunduğunu söyledi. 8 firmanın temsilcilerinden oluşan Slovakya Ticaret Heyeti, İzmir Ticaret Odası`nı ziyaret etti. Slovak Heyeti üyeleri ile İzmir Ticaret Odası üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda konuşan Masarık, 5,5 milyon nüfuslu ülkede, makine sanayii ve mühendislik, tahta işleme, ilaç ve kimyasal madde sektörlerinin gelişmiş olduğunu belirtti. Oda`nın 5 bin şirkete hitap ettiğini, ancak üyeliğin isteğe bağlı olması nedeniyle 2 bin üyesi bulunduğunu anlatan Masarık, Slovakya`nın çok ciddi bir sanayi potansiyeli var. İzmirli işadamları ile ortak iş yapma olanaklarını araştırmak için buradayız. Görüşmelerin, ekonomik işbirliğine katkıda bulunacağına inanıyoruz dedi. Slovakya`nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Stanislav Kubinec de, Türkiye ile Slovakya`nın ticaret hacminin yüksek olmadığını söyledi. Slovakya ile Türkiye`nin karşılıklı olarak 1999 yılında toplam 56 milyon dolarlık ticaret yaptığını belirten Kubinec, Bu hem Türkiye için, hem Slovakya için düşük bir rakam. Bu aşamada, hacimden ziyade ikili ticaretin artış trendi içinde olması önem taşıyor. Bu açıdan olumlu gelişme var. Ticaret hacmimiz her yıl yüzde 10-15 artıyor diye konuştu. Kubinec, Türkiye ile Slovakya arasındaki ikili ticaret anlaşması gereği, 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren sanayi mallarının gümrüksüz olarak alınıp satılacağını, ayrıca iki ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleyen anlaşma bulunduğunu bildirdi.


TÜRKİYE-SLOVAKYA İŞBİRLİĞİ;

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurul Başkan Vekili Bilhan Balcı da, AB`ye üye olmak için bekleyen Türkiye ve Slovakya`nın işbirliğinin, AB pazarında rekabet gücünü artıracağını belirterek, İşadamlarımızın çeşitli sektörlerde işbirliğine gitmesi mümkün dedi. Slovakya ile ulaşım ve telekomünikasyon modernizasyonu ve yatırımları, enerji, kış turizmi, inşaat, gıda ve tekstil konularında ortak projeler üretilebileceğini kaydeden Balcı, şöyle konuştu: Sıkı ticari bağlar ve yatırımlar, hem ikili ilişkileri güçlendirecek, hem birliğe coğrafi yakınlık sağlayacaktır. Slovakya ile politik hiçbir sorunumuz olmadığı gibi, paylaştığımız demokrasi, özgürlük, barış gibi değerler, ulusları birbirine yakınlaştırmakta, aramızdaki sevgi ve saygı bağını güçlendirmektedir. Ekonomik alanda da bu doğrultuda daha sıkı bir işbirliğine girmemiz yararlıdır. Dostluğumuzun tarihsel gelişimi içerisinde, karşılıklı ilişkilerin gelecekte parlak olacağına inanıyorum. Toplantıda daha sonra Türk ve Slovak işadamları ikili görüşmelerde bulundular.
 

Hisse Başarıyla eklendi