Türk Lirası’nda düşüş sürecek mi?

28.05.2015 - 15:58 | Son Güncelleme :

XTB Menkul Değerler Araştırma Bölümü Türk Lirası'ndaki düşüşe ilişkin rapor yayınladı

https://i.bigpara.com/i/55big/lira_1053.jpg

İşte XTB Menkul Değerler'in raporu:

Yurtiçinden açıklanan makroekonomik verilerin zayıf görünümü ve Haziran ayında gerçekleşecek seçimlerin etkisiyle, Türk Lirası yılbaşından bu yana Amerikan Doları karşısında yaklaşık % 13,5 değer kaybetti. Türk Lirasının kırılgan beşli ülke (Türkiye, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika, Brezilya) ekonomilerinin para birimleriyle oluşan negatif ayrışma devam ediyor. Uzmanlar, Türk Lirası'yla Brezilya Reali’nin en çok değer kaybeden para birimleri olduğunu belirtti.

##$HABER_1423911$##

Haberin Devamı

Araştırmalara göre geçtiğimiz ay itibariyle en çok değer kaybeden para birimi Lira, Mayıs ayında yerini Brezilya Reali’ne bıraktı. Hindistan Rupisi ise yılbaşından bu yana değer kaybetmeyerek pozitif ayrışma yaşayan paritelerden. Özellikle büyüme oranının yılın ilk çeyreğinde istenilen performansı sergilememesi ve enflasyon oranının baz etkisine rağmen artış göstermesi,  Lira’yı olumsuz etkileyen faktörlerin başında yer alıyor.

Enflasyon oranı, Nisan ayında beklentilerin üstünde artış göstererek yıllık bazda % 7,91 seviyesine kadar yükseldi. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan XTB Menkul Değerler Araştırma Departmanı, önümüzdeki aylarda enflasyon oranında baz etkisinin yer almaması ve Lira ’da yaşanan değer kaybının enflasyonu arttırmaya devam edebileceğini belirtti. Ayrıca yaklaşan seçimlerin, Lira’da 2,74 zirvesinden başlayan düşüşe ara vermesinde etkili olduğunu belirten kurum yetkilileri, paritede geri çekilmelerin, alım fırsatı olabileceği yönündeki ana senaryonun sürdüğünü ifade ediyor.

 

 

Hisse Başarıyla eklendi