Türk askeri Kuzey Irak`ta kalıyor

07.07.2003 - 08:46 | Son Güncelleme :

Hükümet Sözcüsü Çiçek, ABD`den K. Irak`tan çekilme yönünde talep gelmediğini, Türkiye`nin asker bulundurma nedenlerinin ortadan kalkmadığını söyledi


Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ABD`den Kuzey Irak`tan çekilme yönünde bir talep gelmediğini belirterek, Türkiye`nin bölgede asker bulundurma nedenlerinin ortadan kalkmadığını söyledi.

Bakanlar Kurulu`nun Başbakan Tayyip Erdoğan`ın başkanlığındaki toplantısı, saat 14.40`ta sona erdi. Toplantı, 3,5 saat sürdü.

Toplantının ardından Adalet Bakanı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek bir açıklama yaparak, Irak`ın Süleymaniye kentinde görev yapan Türk askerlerinin ABD askerleri tarafından gözaltına alınmasının nedenlerini yarın iki tarafın Kerkük oluşturacağı komitede ele alınacağını bildirdi.

Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından, Süleymaniye`de gözaltına alınıp bugün serbest bırakılan Türk askerleriyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu`na bilgi verildiğini bildirdi.

Erdoğan, Gül ve kendisinin, muhataplarına, hükümetin ve kamuoyunun hassasiyetini, konunun önemini, ilişkilere verdiği ve vereceği zararları, iddialar ne olursa olsun, olayın gerçekleştiriliş tarzıyla ilgili söylenmesi gereken her şeyi, ilettiklerini anlatan Çiçek, ``Bu olayın dostluk ve ittifak ilişkilerimize yakışmadığı, açıkça her kademede görüştüğümüz ilgililere ve yetkililere söylenmiştir`` dedi.

"TÜRK ASKERİ BÖLGEDE KALIYOR"

Kuzey Irak`taki otorite boşluğu nedeniyle Türk askerlerinin bölgede bulunduğunu anlatan Çiçek, Türk birliklerinin otorite sağlanana kadar orada kalacağını, ayrıca, ABD`den de Türk birliklerinin çekilmesi konusunda bir talep gelmediğini duyurdu.

Türk asbkerlerinin gözaltına alınmasına yönelik muhalefetin tepkisini anlayışla karşıladıklarını ifade eden Çiçek, ancak iktidarların görevinin de ``gerçekçi, soğukkanlı, sorumlu, netice alıcı teşebbüslerle konuyu değerlendirmek ve netice almak`` olduğunu ifade etti.

Hükümetin de bunu yaptığını ve netice aldığını vurgulayan Çiçek, muhalefetin, ``hükümeti tebrik etmesi ve biraz da politika kokan beyanlarını gözden geçirmesi`` gerektiğini kaydetti.

TARAFLAR YARIN KERKÜK`TE BULUŞUYOR

Türkiye`nin Kuzey Irak ile ilgili endişelerinin bu haklı çıktığını anlatan Çiçek, Bağdat`ta otorite sağlanamadığı için bölgede görev yapan Türk askerlerine yönelik her türlü asılsız iddia ve iftiranın mümkün olduğunu dile getirdi.

Bu tür sorunların Türkiye ile ABD arasında oluşacak kalıcı işbirliği ile çözülebileceğini belirten Çiçek, bu çerçevede yarın iki taraftan temsilcilerinin Kerkük`te biraya gelerek Türk askerlerinin gözaltına alınmasına yol açan iddiaları ve bundan sonraki muhtemel işbirliğini görüşeceklerini açıkladı. (Hürriyetim)
 

Hisse Başarıyla eklendi