Turizm, ithalat endişesiyle cari açıkta revizyon geldi

22.03.2006 - 11:32 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Turist sayısının ilk iki ayda düşmesi, dış ticaret açığının da tahminlerin üzerine çıkması, cari açıkta revizyon getiriyor. İlk revizyon 26.4 milyar dolarla Deutsche Bank`tan, diğerleri sırada.

Turizm gelirlerinin yılın ilk iki ayında beklenenden daha düşük gelecek olması, dış ticaret açığının da tahminlerin üzerine çıkması Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açık tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. 2005`i 23 milyar dolarla kapatan, Ocak 2006`da ise yıllık 24 milyar dolar sınırını aşan cari açık için revizyonlar gelmeye başladı. Hükümetin 22.3 milyar dolarlık resmi hedefine karşılık ekonomistlerin tahminleri 24-25 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Ancak Deutsche Bank, turizm ve dış ticaret açığıyla ilgili gelişmeler üzerine dün bu tahminlerin de iyimser kaldığını ve rakamın revize edileceğini açıkladı. Analizde, revizyonun nedeni turizm gelirlerindeki düşüşe bağlandı. Ocak ve şubat turist girişlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 düşüş gösterdiğinin belirtildiği Analizde, gerek kuş gribi kaygısı, gerekse İslam dünyasında rahatsızlık yaratan karikatür olayları nedeniyle oluşan kaygının, turizm gelirlerini olumsuz etkileyecek unsurlar olduğu, ancak bunun henüz sıkıntı düzeyinde olmadığı ifade edildi.

CARİ AÇIK FİNANSE EDİLEBİLİR
Deutsche Bank`ın turizm ve turizmle ilgili gelirlerdeki muhtemel düşüş senaryosuna göre, toplam dış gelirlerde 2,4 milyar dolarlık bir azalma olacak ve cari işlemler açığı da, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla`nın yüzde 6.8`ine çıkarak 26.4 milyar dolar olarak gerçekleşecek.Analizde, cari işlemler açığının, ekonominin önündeki risk kalemlerinden biri olmaya devam edeceğine işaret edildi. Deutsche Bank, turizm gelirlerindeki düşüş senaryosuna göre yükselecek olan cari açığın, artan doğrudan yabancı sermaye girişi nedeniyle halen finanse edilebilir düzeyde bulunduğunu vurguladı.
 

Hisse Başarıyla eklendi