Turgut Yılmaz`a hayali ihracat suçlaması

21.07.2003 - 09:00 | Son Güncelleme :


TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz hakkında soruşturma açılmasıyla ilgili çalışmalar yaparken, alt komisyon da kardeşi Turgut Yılmaz hakkında ‘hayali ihracat’ iddiasında bulundu.

2 Nolu Alt Komisyonun Raporunda, Orhan Aslıtürk`ün şirketleriyle, Turgut Yılmaz`a ait GSD şirketiyle ilgili hayali ihracat iddiaları ele alındı. Raporda, Orhan Aslıtürk`ün Muhammed Ciğer ile birlikte 91 hayali şirket kurdukları, bu şirketlerden 44`ünün ihracatcı, diğerlerinin ise imalatcı göründüğü belirtildi.

Hayali şirketlerin hiç bir üretim yapmadıkları, şirket kurucuları olarak da ‘evrak memuru, overlokçu, makinacıları’ gösterdikleri anımsatıldı. Mahkemelere intikal eden, bu hayali şirketler aracılığıyla yapılan hayali ihacatın tutarının 1.7 milyar dolar olduğu, devletin ise 260 milyon dolar zarara uğratıldığı belirtildi.

Raporda, Orhan Aslıtürk ve arkadaşlarını yaptığı hayali ihracat, Mesut Yılmaz`ın kardeşi Turgut Yılmaz`ın GSD şirketi ile ilişkilendirildi. Tutanaklara göre, bu şirketlere ait ihracatın bir kısmının GSD Dış Ticaret Şirketi tarafından yapıldığı ifade edildi.

Raporda, Turgut Yılmaz`ın ‘‘Dış Ticaret Sermaye Şirketleri aracılık ettiği firmaların ‘‘hayali ihracatından’’ sorumlu olmaz’’ savunmasının doğru olmadığı belirtildi. Alt komisyon raporunda, ‘‘sözkonusu kişinin siyasi kişilerle olan akrabalık ve parti ilişkilerinin bulunması, netice olarak bahse konu hayali ihracatların yapılması ve devletin zarara uğratılması’’ nedeniyle Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği ifade edildi.
 

Hisse Başarıyla eklendi